Focus Mondzorg alweer twee jaar open, Mirjam Oosting vertelt hoe het gaat

Focus mondzorg 400

Twee jaar geleden stond mondhygiënist Mirjam Oosting al op dentalinfo.nl, toen ze haar praktijk Focus Mondzorg opende. Nu zijn we twee jaar verder en vertelt ze hoe het gaat. Wat komt er nou bij kijken om zelf een praktijk te open, wat ging er goed, wat weer niet en hoe kijkt ze naar de toekomst?

Je hebt twee geleden een praktijk geopend, hoe gaat het nu?

Goed! Vrijdag 3 september, twee en een half jaar geleden had ik mijn eerste werkdag aan de Denneweg, in Den Haag. Ik ben toen met een 0-patiëntenbestand begonnen, dat was een erg spannende periode. Hoe zorg je ervoor dat mensen je vinden? Inmiddels hebben 360 patiënten zich ingeschreven bij Focus Mondzorg. De grootste groep patiënten is tussen 30-40 jaar en komen veelal voor parodontale nazorg of gebitsreiniging. Ik plan standaard 45 minuten per patiënt, omdat ik het belangrijk vind om de tijd te kunnen nemen voor mijn patiënten. Zo kan ik mijn werk goed uitvoeren. Het is erg leuk om te zien dat Focus Mondzorg blijft groeien.

Wat viel er tegen bij de opening van Focus Mondzorg?

Wat tegenviel is dat het in begin wat stroef verliep met het opbouwen van een patiëntenbestand. Ik had gedacht dat dit wel wat sneller zou gaan. Hierdoor begon ik mij zorgen te maken over mijn financiën. Gelukkig heb ik een hele lieve partner die mij financiële ondersteuning kan bieden. Hiernaast werk ik ook in een algemene tandartspraktijk, waardoor ik in ieder geval de huur van het bedrijfspand kon blijven betalen.

Wat ging er goed?

Op een gegeven moment had ik in de gaten dat ik een patiëntenbestand niet in m’n eentje kan opbouwen. Mond-tot-mondreclame is nodig en verwijzers zijn hierin essentieel. Op dit moment heb ik meerdere fijne samenwerkingen met tandartsen en mondhygiënisten in de buurt. We weten van elkaar wat we kunnen verwachten en hebben besproken wanneer en hoe de communicatie verloopt. Tandartsen met wie ik – op afstand – samenwerk zijn blij met de resultaten van de behandeling(en) en de patiënten ook!

Wat heb je allemaal gedaan om je praktijk op te bouwen en patiënten te krijgen?

In overleg heb ik destijds een poster van Focus Mondzorg opgehangen bij Beest HS, de boulderhal, waar ik regelmatig kom klimmen. Hiernaast heb ik tweemaal in het tijdschrift LEVEN gestaan, dit is een glossy voor Den Haag, Voorburg en omgeving. Bij tandartspraktijken ben ik langs geweest om mezelf voor te stellen en te bespreken of het verwijzen naar elkaar mogelijk is, hier heb ik verwijskaartjes achtergelaten. Tot slot ben ik redelijk actief op social media.

 

Hoe loopt het financieel en organisatorisch?

Het is prettig om mijn schulden bij de bank te zien afnemen, over ongeveer drie jaar heb ik mijn lening en lease afgelost. Ik wist van tevoren dat de eerste jaren pittig zouden worden, maar goed het is een investering voor later. Ik wil nog heel veel jaren als mondhygiënist blijven werken en als ik dan zelf die omgeving kan creëren is dat toch alleen maar fantastisch. Alles wat er nu ‘extra’ binnenkomt, stort ik niet direct naar mijn privérekening/gezamenlijke rekening), maar investeer ik direct weer in de praktijk. Zo heb ik dit jaar bijvoorbeeld een nieuwe ijskast gekocht en een robotstofzuiger. Dat laatste is voor mij echt een topuitvinding. Wanneer ik mijn administratie doe, zet ik hem aan en ruim ik daarna de behandelkamer verder op. Hierdoor heb ik ook geen schoonmaker nodig. Dweilen, de wc schoonmaken, etc. doe ik ook gewoon zelf.

Op dit moment kan ik 1500 euro per maand naar mijn privérekening overmaken, hiervan gaat 1000 euro naar de gezamenlijke rekening. Voor 2024 is het plan dat ik 1250 euro per maand ga overmaken. Momenteel wonen wij in een huur appartement op Scheveningen, waarvan de huur per maand rond de 1600 euro is excl. gas/water/licht. Het idee is dat ik ieder jaar een beetje meer ga inleggen en mijn vriend ieder jaar een beetje minder. Op een gegeven moment is mijn ‘schuld’ bij m’n vriend afgelost en gaan we opnieuw kijken naar een financieel eerlijke verdeling.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik wel naar het moment uitkijk wanneer ik mijn lening en lease heb afbetaald, ik hou zelf namelijk helemaal niet van schulden. Als het goed is, is dat ik over drie jaar (wellicht eerder) mijzelf een ‘normaal’ salaris kan uitkeren en kunnen mijn partner en ik dan kijken naar een koophuis. Dan ben ik dertig, een normaal salaris en een koophuis, lijkt mij voor die leeftijd, een prima streven.

Je bent erg bezig met duurzaamheid, kun je daar meer over vertellen?

Ik vind het belangrijk dat we nadenken over duurzaamheid, thuis en op het werk en dat we bewuste keuzes maken.

Dit is bijvoorbeeld terug te zien in mijn manier van reizen, veelal ga ik met de fiets naar het werk, als het niet anders kan ga ik met het openbaar vervoer. Patiënten stimuleer ik via mijn social mediakanaal om dit ook te doen. Aan de Denneweg 128 is een semi bemande stalling. Dit houdt in dat je gedurende de dag, tijdens openingstijden toegang hebt door middel van het scannen van jouw Bikey sleutelhanger bij de voordeur.

Elektriciteit
De energie binnen de praktijk is afkomstig van Van der Bron, via zonnepanelen. Ik heb LED-verlichting in de praktijk en vloerverwarming. Een uur voordat ik het pand verlaat zet ik de verwarming op 17 graden. Stekkers van apparaten die ik niet gebruik haal ik uit het stopcontact. De behandelstoel die ik gebruik is niet aangesloten op de waterleidingen en hierdoor heb ik geen aparte kamer nodig voor de compressor. De behandelstoel verbruikt hierdoor minder energie. Verder scheid ik plastic, karton, GFT, rest- en medisch afval (zoals anesthesienaalden).

Schoonmaken
Voor het schoonmaken van de praktijkruimten gebruik ik veelal biologische artikelen. Mijn wc-papier is van de GoodRoll. Zij steunen projecten in Ghana om daar toiletten te bouwen. Hiernaast heb ik een luchtverfrisser van Marie Stella Maris bij de wc staan. Zij dragen bij
aan duurzame waterprojecten, zoals het project in Maji. Op deze manier probeer ik niet alleen milieubewuste keuze te maken, maar ook social impact te maken.

Producten
Binnen de praktijk verkoop ik ook mondverzorgingsproducten. Bijvoorbeeld de BE YOU tandpasta van Curaprox, deze bevat geen SLS en geen microplastics. Veel van de Curaprox producten zijn als refill te verkrijgen, zoals de ragers of travelsets. Ook de nieuwste handtandenborstel van Curaprox, gemaakt van Zwitsers hout is in de praktijk te vinden. Hiernaast heb ik ook tandpasta tabletten van Smyle, waardoor ook weer minder plastic
wordt gebruikt.

Bestellen in een keer
Wanneer ik mijn bestelling voor het kleingoed doe, probeer ik mijn bestelling zoveel mogelijk op te sparen. Op deze manier komt er zo min mogelijk CO2 vrij voor mijn bestelling. Afgelopen jaar heb ik drie bestellingen bij hen geplaatst, waaronder mondmaskers van de Mondmaskerfabriek in Arnhem. Het team van de Mondmaskerfabriek bestaat voor zo’n 85% uit mensen met een vluchtelingen achtergrond die wonen in Arnhem en omging. Dit vind ik een mooi lokaal -en sociaal initiatief.

Tot slot denk ik ook na over wat ik mijn patiënten te drinken geef, koffie van De Koffiejongens en thee van Clipper.

Hoe voelt het om je eigen praktijk te hebben?

In één woord: fantastisch! Ik heb superleuke patiënten, die openstaan voor feedback en écht een betere mondhygiëne willen. Ik voel mij nuttig en verantwoordelijk voor mijn patiënten. Dat ik dit leuke werk mag doen als geregistreerd-mondhygiënist in mijn eigen praktijk is echt fantastisch.

Naast je praktijk doe je ook nog andere dingen. Kun je daar meer over vertellen?

Naast mijn werkzaamheden als geregistreerd-mondhygiënist in mijn eigen praktijk Focus Mondzorg op maandag, dinsdag en vrijdag (af en toe op zaterdag, vaak de eerste zaterdag van de maand), werk ik in een algemene tandartsenpraktijk op woensdag en donderdag. Hiernaast werk ik ook als i-Top instructor (ondersteun tijdens cursussen) en help ik mee tijdens tandheelkundige beurzen op de stand van een fabrikant.

Verder zit ik in het bestuur van de alumnivereniging van de Hogeschool Utrecht en ben ik begeleider van mijn ICO-groep Utrecht. Ik vind het beroep mondhygiënist gewoon écht heel erg leuk.

Heb je nog plannen voor de toekomst?

Mijn plan voor de korte termijn is een balie aanschaffen, deze mis ik na ruim twee jaar toch wel een beetje in de praktijk. Verder denk ik ook erover na om een Mectron aan te schaffen, hiervoor moet ik eerst even sparen.

Verder is het mijn idee om toch meerdere tandartsen te mailen in Den Haag, om mezelf voor te stellen en uit te nodigen om kennis te maken. Met als doel meerdere samenwerkingen aan te gaan, waardoor de praktijk kan groeien. Op termijn zou ik vijf dagen in mijn praktijk willen werken en uiteindelijk lijkt het mij leuk om een eigen team van mondhygiënisten te hebben. In de praktijk heb ik de mogelijkheid om nog een behandelkamer te openen, maar alles op z’n tijd.

 

Interview door Jennifer Delgado met mondhygiënist Mirjam Oosting, eigenaar van Focus Mondzorg, Den Haag

Ook een interview?

Wil je ook op dentalinfo.nl met collega’s delen hoe de start van je praktijk verliep? Mail naar info@dentalinfo.nl We stemmen graag met je af

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer over: Management, Ondernemen