Hoogbejaarde heeft wereldprimeur 3D-geprinte onderkaak

onderkaak

Met hulp van een 3D-printer heeft een 83-jarige vrouw een nieuwe onderkaak gekregen. Volgens de wetenschappers is dit een wereldprimeur.

Het onderzoek en de productie werd geleid door de Universiteit van Hasselt, waar ook een aantal Nederlandse onderzoekers aan mee werkten. De onderkaak is vervaardigd uit hele kleine laagjes titaniumpoeder en was binnen een paar uur uitgeprint. Bij andere methodes kan het zelfs enkele dagen duren voordat een prothese is gemaakt.

Eerste keer
Het is volgens de wetenschappers de eerste keer dat een onderkaak is uitgeprint die daadwerkelijk in gebruik is genomen. Vanwege de leeftijd van de vrouw is niet gekozen voor een chirurgische hersteloperatie, omdat deze door de lengte en en zwaarte van de ingreep te riskant zou zijn.

Zwaarder
De 3D-geprinte onderkaak is wat zwaarder dan een normale onderkaak, maar de wetenschappers beweren dat patiënten daar erg gemakkelijk aan kunnen wennen. ‘In de toekomst zullen dokter en ingenieur samen aan de ontwerpcomputer en de operatietafel staan. De methode werd ontwikkeld door onderzoeksinstituut BIOMED van de Universiteit Hasselt, in samenwerking met onder meer chirurgen van het Orbis Medisch Centrum Sittard-Geleen en de bedrijven Xilloc Medical BV uit Maastricht en Cam Bioceramics BV uit Leiden.

Bron:
Bright

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: 3D-printen, Chirurgie, Thema A-Z