Technieken repareren grote kaakdefecten voldoen niet

Kaak, skelet, schedel, bot

De technieken voor het repareren van grote kaakdefecten als gevolg van een ongeluk of na verwijdering van een kaaktumor, voldoen niet. Een zogenaamde mandibulaire endoprothese is mogelijk een oplossing voor de bestaande problemen. Deze endoprothese wordt met cement vastgezet in het resterende kaakbot.

Kok Weng Lye deed voor zijn proefschrift onderzoek naar: het risico van thermische schade; de weefselrespons bij botcement van gecementeerde endoprotheses met en zonder invloedsfactoren zoals straling; het gebruik van nieuwe cementen met een verbeterde bioactiviteit op basis van polymethylmethacrylaat (PMMA). Uit het onderzoek van Weng blijkt dat het gebruikte botcement geen significante invloed heeft op het omliggende mandibulaire weefsel. Zelfs niet bij toepassing van postoperatieve straling. Daarnaast vertoonden de gemodificeerde cementen verminderde mechanische integriteit. Dat betekent dat de cementen niet in staat zijn om zonder extra ondersteuning de initiële stabilisatie te bieden van een endoprothese. De zoektocht naar het ideale botcement is derhalve nog lang niet voorbij, aldus Weng.

Promotieonderzoek
Vrijdag 11 november 2011, 10.30 uur

Radboud Universiteit Nijmegen
Academiezaal Aula
Comeniuslaan 2

Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus de heer Kok Weng Lye
Promotorsprof dr. J.A. Jansen, prof. dr. M.A.W. Merkx, prof. dr. H. Tideman

Kok Weng Lye (Singapore, Indonesie, 1973) studeerde Tandheelkunde aan de Universiteit van Singapore. Hij geeft nu leiding aan het Department of Oral & Maxillofacial Surgery in het Chnagi General Hospital in Singapore en doceert aan de Universiteit van Singapore. Het promotieonderzoek van Weng is mede mogelijk gemaakt door de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bron:
RU

Lees meer over: Chirurgie, Endodontie, Kennis, Onderzoek, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.