Overzichtsstudie: Hypnose kan tandpijn verlichten

Hypnose in de tandartsstoel

Kan hypnose een alternatief zijn voor medicatie om acute tandpijn te verlichten? Hoewel er slechts enkele tientallen onderzoeken over dit onderwerp zijn, zijn de resultaten veelbelovend dat hypnose kan helpen bij het verlichten van tandpijn. Dat blijkt uit een systematische review die op 16 juni in Journal of Dentistry is gepubliceerd.

Tandartsen streven ernaar om hun patiënten een veilige, effectieve en pijnloze behandeling te bieden. Acute pijnverlichting is daarbij van vitaal belang. Lokale anesthetica en analgetica worden vaak gebruikt voor acute pijnbestrijding. Dit heeft zo zijn keerzijden, zoals allergieën, intoleranties en reacties. Voor sommige patiënten zijn daarom alternatieven nodig.

Volgens Anuschka Erin Merz zijn er aanwijzingen dat hypnose zo’n alternatief kan bieden: “Hypnose biedt een mogelijk alternatief voor conventionele pijnstillers die relatief gemakkelijk kunnen worden gebruikt door een getrainde beoefenaar”. Met haar onderzoek promoveerde Merz aan de Universiteit van Bern onder begeleiding van dr. Thomas Gerhard Wolf en prof. dr. Guglielmo Giuseppe Campus – tevens medeauteurs van het onderzoek dat gepubliceerd is in Journal of Dentistry.

Onderzoek naar hypnose

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hypnose positieve effecten heeft op de behandeling en een significante vermindering van intra- en postoperatieve pijn. De term “hypnose” wordt vaak gebruikt om verschillende hypnosetechnieken te beschrijven die resulteren in een staat van gerichte aandacht en concentratie. Hypnose kan uit drie componenten bestaan: absorptie, dissociatie en suggestibiliteit.

Hypnose kan worden gebruikt als adjuvans bij lokale anesthesie en om de effectiviteit van andere pijnstillende technieken te vergroten. Het is het onderwerp geweest van meer dan een dozijn klinische onderzoeken, die de focus waren van de nieuwe systematische review en meta-analyse.

Minder pijn

Vijf elektronische databases werden gescreend op studies die tussen 1989 en 2021 zijn gepubliceerd. In totaal zijn 27 papers in de studie opgenomen en is een meta-analyse uitgevoerd.

Hoewel er slechts een klein aantal onderzoeken was, ondersteunde het bewijs de positieve effecten van hypnose op de verlichting van acute tandpijn. Hypnose verminderde intra-operatieve en postoperatieve pijn en verminderde het aantal analgetica dat nodig is bij tandheelkundige procedures zoals tandextracties, aldus de auteurs.

De opgenomen studies gebruikten een verscheidenheid aan technieken om hypnose en ontspanning op te wekken. Met name patiënten die gemakkelijker te hypnotiseren waren, reageerden over het algemeen beter op hypnose.

Verder onderzoek nodig

Ondanks de veelbelovende resultaten dringen de auteurs van het onderzoek erop aan dat verder onderzoek nodig is. Hypnose biedt een mogelijk alternatief voor conventionele pijnstillers en kan gemakkelijk worden geïnduceerd door een getrainde beoefenaar, merken de auteurs op.

“Van hypnose is gemeld dat het de intra-operatieve en postoperatieve pijn vermindert, evenals het gebruik van pijnstillers bij verschillende tandheelkundige procedures zoals het trekken van tanden”, schrijven de auteurs van het onderzoek.

Bron:
Journal of Dentistry

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z