NSAIDs zijn beter dan opioïden om pijn te onderdrukken na extractie

medicatie

Volgens een studie gepubliceerd in the Journal of Dental Research zijn niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDS) beter dan opioïden om post-operatieve pijn te behandelen als gevolg van tandextractie. In het onderzoek werden verschillende NSAIDs en opioïden getest om richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van acute pijn na extractie.

Verkeerd gebruik, misbruik en verslaving van opioïden

Veel patiënten krijgen voor het eerst opioïden voorgeschreven na een tandheelkundige ingreep. Dit resulteert vaak in het voorschrijven van een te hoog aantal opioïde pillen. Hiermee neemt het risico op verkeerd gebruik, misbruik en verslaving toe.
Opmerkelijk was dat van meer dan een half miljoen tandartsbezoeken tussen 2011 en 2015, 29% van de voorgeschreven opioïden de aanbevolen hoeveelheid morfine overschreed voor de behandeling van acute pijn.

Doel van de studie

De huidige klinische praktijkrichtlijnen missen evidence-based richtlijnen voor het effectief behandelen van acute tandpijn. Het doel van het onderzoek was dan ook om de effectiviteit van NSAIDs en opioïden te beoordelen voor de behandeling van pijn na eenvoudige en chirurgische tandextractie maar ook voor pijn geassocieerd met pulpitis of complicaties hiervan.

Resultaten

De meest effectieve medicijnen voor pijnverlichting waren volgens het onderzoek; ibuprofen 200-400 mg + paracetamol 500-1000 mg, paracetamol 650 mg + oxycodon 10 mg, ibuprofen 400 mg en naproxen 400-440 mg.
Uit het onderzoek bleek verder dat NSAIDs met of zonder paracetamol resulteerde in gelijke of betere pijncontrole dan opioïden met of zonder paracetamol, behalve paracetamol + oxycodon 10 mg.

Nieuwe klinische praktijkrichtlijn

Volgens de American Dental Association (ADA) is verwacht dat dit jaar de nieuwe klinische praktijkrichtlijn voor de behandeling van acute tandpijn wordt gepubliceerd.

Bron:
The Journal of Dental Research

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z