Eerste 3D geprinte MFH kroon op implantaat geplaatst

Vandaag werd bekend gemaakt dat de eerste 3D geprinte MFH (Micro Filled Hybrid) kroon bij een patiënt is geplaatst. Rik Jacobs, CEO van Vertex-Dental / NextDent heeft deze kroon bij zichzelf op een tandwortelimplantaat laten plaatsen door prof. dr. Daniel Wismeijer, Hoogleraar Orale implantologie en Prothetische Tandheelkunde aan ACTA. Hij is daarmee de eerste persoon ter wereld met een 3D geprinte MFH kroon op een implantaat in zijn mond.

De 3D geprinte kroon die bij Rik Jacobs is geplaatst, is ontwikkeld in samenwerking met Prof. Dr. Daniel Wismeijer. Hij doet onder meer onderzoek naar de digitalisering van het proces van 3D geprinte kronen. Prof. Dr. Daniel Wismeijer: “Het is verbazingwekkend hoe efficiënt de 3D printtechniek is. Waar ik normaliter diverse behandelingen voor de patiënt nodig heb, kan dit door inzet van de 3D digitale workflow significant teruggebracht worden.”

NextDent
NextDent, een business unit van Vertex-Global Holding, is een fabrikant van dentale CE gecertificeerde en biocompatibele 3D print materialen. Het bedrijf ontwikkelt materialen voor nieuwe en al bestaande tandheelkundige toepassingen in
het eigen R&D laboratorium. NextDent werkt hierbij samen met TNO Additive Manufacturing Eindhoven, ACTA en diverse opleidingsinstituten op gebied van toegepaste wetenschappen en chemische technologie.

Biocompatibele 3D printing materialen
Het printbare materiaal van de kroon is een biocompatibel materiaal. Het materiaal voldoet volgens de fabrikant aan alle richtlijnen en is CE-gecertificeerd. De materialen zijn getest op cytotoxiciteit, implanteerbaarheid, gevoeligheid, genotoxiciteit en interne en externe irritaties.

Stappen 3D printtechnologie
De dentale 3D printtechnologie workflow bestaat uit de volgende stappen:
– Scannen
– Designen (met specifieke dentale software)
– Printen (met dentale printers & met biocompatibele materialen)
– Nabewerken / Afwerken

Rik Jacobs vertelt: “Er is een nieuwe infrastructuur ontstaan. Wij zijn ervan overtuigd dat 3D printing voor dentale toepassingen een grote vlucht gaat nemen. Een recente publicatie van SmarTech Markets Publishing laat stelt dat de dentale 3D printmarkt wereldwijd zal stijgen van 1 miljard US $ naar meer dan 3 miljard in de komende 5 jaar. Dit is niet verwonderlijk; met 3D printing zijn enorme voordelen te behalen waardoor dentale professionals veel sneller, nauwkeuriger en duurzamer kunnen werken. Met als eindresultaat een betere mondzorg voor de patiënt.”

Voordelen
DentNext noemt als voordelen van 3D printen de voorspelbaarheid, nauwkeurigheid, tijdsbesparing, werken zonder afval en lagere kosten.

Voorspelbaar en nauwkeurig
“Door de 3D printtechniek kan er voorspelbaar gewerkt worden waardoor fouten worden gereduceerd. Daarnaast is de tandarts niet meer gebonden aan beperkingen van de huidige freestechniek zoals de dikkere randen door de diameter van de frees of afgeronde hoeken bij een werkstuk. 3D printen kent deze beperkingen niet.” Prof. Dr. Daniel Wismeijer: “De tandarts is vrij om die vormen voor zijn restauraties te gebruiken die hij nodig vindt gebaseerd op zijn kennis en deskundigheid. Het biedt hem de mogelijkheid om in volledige vrijheid te ontwerpen.”

Tijdsbesparing
Prof. Dr. Daniel Wismeijer: “Afhankelijk van de grootte van het productie platform, kunnen meerdere werkstukken tegelijk worden geprint. Per run worden er veel meer werkstukken geproduceerd als tijdens de huidige freestechniek, waar frees of lasermachines meestal maar één werkstuk tegelijk aan kunnen, waardoor de productie veel sneller verloopt. Diverse verschillende hoogwaardige producten, maar wel tegelijkertijd gemaakt.”

Ook voor patiënten is een digitale workflow tijdsbesparend volgens NextDent; in plaats van meerdere tandartsbezoeken voor alle noodzakelijke metingen, worden deze aanzienlijk beperkt door digitale metingen.

Zonder afval
Daniel Wismeijer: “Bij additieve technieken, zoals printen, wordt alleen dat deel dat nodig is voor de productie van het werkstuk echt gebruikt. Bij de huidige techniek, produceer je meteen afval. Uit een blok wordt de uiteindelijke vorm weggeslepen. De slijpresten kunnen misschien wel hergebruikt worden maar doorgaans in een lagere kwaliteitsgradatie. Dit betekent dat het voor de tandheelkunde dan veelal als verloren moet worden beschouwd. De 3D printtechniek heeft veel minder materiaalverlies.”

Lagere kosten
Voorspelbaarheid, nauwkeurigheid en efficiency leiden tot kostenbesparingen, geeft NextDent aan.

Lees meer over: 3D-printen, Thema A-Z