3DHeals 2017 over 3D-printing in de tandheelkunde
Tanden printen voor patiënten? Met de komst van de 3D printer ontstaan er meer en meer mogelijkheden binnen de tandheelkunde. Deze nieuwe technologie werd op de 3DHeals 2017 conferentie in San Francisco besproken.
Wellicht is het nu nog niet mogelijk om tanden werkelijk te printen, maar naarmate de 3D technologie vordert, kan het in de toekomst realiteit worden.
De conferentie
Dit jaar werd de 3DHeals conferentie voor de eerste keer georganiseerd. In totaal waren er meer dan 300 aanwezigen, waaronder tandartsen, ingenieurs, ontwerpers, ondernemers van start-ups en Silicon Valley venture capitalists. Tijdens de presentaties werd er gesproken over hoe tandartsen 3D-printing kunnen gebruiken ter verbetering van patiëntenzorg en over de uitdagingen die deze technologie met zich meebrengt. Volgens de organisatoren is er een kans dat er in 2018 wederom een conferentie zal plaatsvinden.
Nieuwe deuren geopend
Op de conferentie deelden tandartsen ook tips over het leren gebruik maken van deze opkomende technologie. “Het doe-het-zelf segment in de digitale tandheelkunde brengt veel impuls met zich mee, aangezien we nu dingen kunnen doen die enkele jaren geleden nog niet mogelijk waren,” zegt Ivan Chicchon, DDS, een prothetisch-restauratief tandarts in Stockton, Californië. Hij presenteerde een aantal tandheelkundige workshops op de conferentie. “De betaalbaarheid van het 3D-afdrukken op kwaliteit en de beschikbaarheid van de juiste open-source software die we voor tandheelkundige toepassingen kunnen gebruiken, openen veel deuren.”
Video’s en informatie tandheelkundige implantaten
Tijdens zijn eigen workshops liep Dr. Chiccon het gebruik van het Blue Sky Plan-behandelingsprogramma’s voor 3D-grafische chirurgische gidsen door. Op zijn website zijn video’s en andere vormen van informatie te vinden over het maken van tandheelkundige implantaten. Zie hieronder één van zijn video’s: How to make implant denture series.
Heft in eigen handen
Nabeel Cajee, DDS, tandarts en kaakchirurg die zowel in Stickton als Menteca, Californië, werkt, adviseert om zelfstandig 3D-printing te onderzoeken. “Begin zelf met het vertrouwd raken met de software.” Deze vaardigheden worden niet op de tandheelkundige opleidingen onderwezen, merkte hij op. Zijn advies is om zelf op zoek te gaan naar mensen die interessante vorderingen maken op dit gebied en van hen te leren. Het bekijken van een YouTube kanaal is hier een goed voorbeeld van.
“Er is een kloof tussen wat we willen bieden en waar we opgeleid voor zijn.”
Voordelen
Nima Massoomi, MD, DMD, mond-, kaak- en aangezichtschirurg in San Francisco, verklaarde dat 3D-printing de operatie veel voorspelbaarder maakt, minimaal ingrijpt en esthetisch aantrekkelijker is. “De nauwkeurigheid wordt strakker en strakker,” zei hij.
Huidige toepassingen
Tandtechnische laboratoria gebruiken 3D printers om wassen sjablonen van protheses te printen. Deze wordt gebruikt om de uiteindelijke prothese te fabriceren. “In de nabije toekomst zal 3D-printen worden gebruikt om tijdelijke kronen, bruggen en kunstgebitten te maken”, zei Dr. Chiccon.
3D-printing voor protheses
“3D-printen wordt nog niet gebruikt voor het maken van protheses door beperkingen in het materiaal en de resolutie, maar ik denk dat dit snel gaat veranderen,” zei Dr. Chiccon.
“Formlabs heeft aangekondigd dat ze een 3D-printbaar gebitsmateriaal gaan vrijgeven dat gebruikt kan worden voor de protheses. Dit verandert alles. Binnenkort zal deze technologie ook aangeboden worden door de laboratoria aan tandartsen.”
Hindernissen
De tandheelkunde wordt geconfronteerd met een aantal belemmeringen voor werken met de 3D-printtechnologie. Hieronder vallen problemen met betrekking tot vergoeding, kosten, gebrek aan opleiding van tandartsen in het computerondersteund ontwerpen, de technische uitdaging en de schaarste aan software die speciaal ontworpen is voor tandheelkundige toepassingen. Desalniettemin kan de software worden gebruikt om nieuwe dingen te doen en kan het samen werken met de aanbieders hiervan het gebruik van deze technologie enkel bevorderen, aldus Dr. Cajee. “Dit is de toekomst en ik wil er deel van uitmaken.”
Bron:
Dr Bicuspid