Het effect van boulimia op mondgezondheid

boulimia

Boulimia is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar ook voor die van de mond. Professor Andrew Elder highlight de effecten van boulimia en hoe patiënten hier het best geholpen mee kunnen worden, bij gelegenheid van de Eating Disorders Awareness Week die in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond begin dit jaar.

Boulimia Nervosa
Rond de 725,000 mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben last van een eetprobleem. Met name boulimia nervosa kan grote effecten hebben op de mondgezondheid, aangezien deze groep mensen vaak te maken heeft met overmatig eten om vervolgens over te geven, om gewichtstoename te voorkomen.

Dit probleem kan leiden tot ernstige erosie van de tanden, wat te herkennen is aan onder andere rondere, zachtere en glimmende tanden zonder een duidelijk oppervlak.

Het helpen van patiënten
Wat vaak voorkomt, is dat boulimia patiënten zich hiervoor schamen en het probleem daarom zullen ontkennen. Het kan daarom lastig zijn om dit probleem met de patiënt te bespreken. Het is het beste om zo goed mogelijk te proberen om deze barrières te overkomen en de patiënt zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen. Oordeel niet te snel en laat de patiënt rustig uitspreken om achter de aard van de problemen te komen.

Advies
Vervolgens kan het verstandig zijn om een speciaal dieet mee te geven, bestaande uit bijvoorbeeld het drinken van water of melk in plaats van andere drankjes, drinken met een rietje, voorkomen van het rondspoelen van zure dranken in de mond en gebruik van mondwater. Op deze manier kan de mondgezondheid zo goed mogelijk worden bewaard.

Ook kan worden aangeraden de tanden niet direct na het overgeven te poetsen maar in plaats daarvan te spoelen met fluoride mondwater of suikervrije kauwgom met xylitol te gebruiken. Mocht er extra bescherming nodig zijn dan kan dit worden geboden met calcium en fosfaat ionen, om de mineralen weer in balans te brengen en speeksel te stimuleren.

Overkom het probleem
Boulimia is een probleem dat ongelooflijk moeilijk is om te overkomen, terwijl dit wel extreem belangrijk is – ook voor de gezondheid van het gebit.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z