App maakt tandheelkundige screening van kindertanden op afstand mogelijk

apps - telefoon

Het is mogelijk om kindertanden op afstand te laten screenen door tandheelkundige professionals met behulp van een smartphone-app. Dat concluderen onderzoekers van The University of Western Australia na een haalbaarheidsstudie in een artikel in het International Journal of Paediatric Dentistry.

Reactie op COVID-19-pandemie

De app is ontworpen door de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization en is gemaakt als reactie op beperkingen op de gezondheidszorg als gevolg van de COVID-19-pandemie. De makers zeggen dat het potentieel heeft om de wachttijden voor klinieken te verkorten. Ook zou de methode geschikt zijn voor gezinnen die een minder ingrijpende tandheelkundige screening voor hun kinderen willen.

Foto’s van de mond

Bij de studie, geleid door Dr. Somayyeh Azimi van de universiteit, waren 42 gezinnen betrokken die de app gebruikten. Deze gezinnen maakten deel uit van het Western Australia ORIGINS Project dat de gezondheid van 10.000 gezinnen gedurende een decennium volgt. Ouders werd gevraagd om foto’s van goede kwaliteit te maken van de mond van hun kinderen, die vervolgens via een beveiligde server naar de app werden geüpload.

Zeer nauwkeurige screening

“Deze methode maakte een zeer nauwkeurige screening mogelijk van gezonde kinderen zonder tandbederf en kinderen met tekenen van gaatjes”, zei Azimi in een nieuwsartikel op de website van de universiteit.

Veel mogelijke voordelen

“Het heeft het potentieel om prioriteit te geven aan tandheelkundige behoeften, vooral waar de toegang tot tandheelkundige zorg beperkt is, en om wachttijden voor consultatie en reistijden naar tandheelkundige klinieken te verkorten. Het kan ook leiden tot een betere bepaling van de urgentie van de behoefte aan behandeling en de aard van de vereiste behandeling, evenals mogelijk tot het verminderen van de complicaties van onbehandeld tandbederf, zoals tandinfectie.”

Integratie van kunstmatige intelligentie

Dr. Azimi zei dat in de volgende fase van het onderzoek zou worden gekeken naar de integratie van kunstmatige intelligentietechnologie om onderzoek en doorverwijzing verder te versnellen.

Bron:
The University of Western Australia

 

Lees meer over: E-health, Kennis