Helpen apps orthodontische patiënten hun mondhygiëne te verbeteren?
De studie omvatte acht vrijwilligers in de leeftijd van 14 tot 19 die willekeurig werden toegewezen aan de experimentele of controlegroep. Vrijwilligers in de controlegroep kregen enkel standaard instructies voor mondhygiëne. Vrijwilligers in de experimentele groep kregen daarnaast ook begeleiding en motivatie via een app.
Klinische beoordelingen werden gemaakt met behulp van de zichtbare plaque-index (VPI) en de gingivale bloedingsindex. Tijdens het onderzoek werden op vijf verschillende punten beoordelingen uitgevoerd: vóór de installatie van het orthodontische hulpmiddel; bij de basislijn; en 30, 60 en 90 dagen na randomisatie.
Significante verbetering
Beide groepen ervoeren een significante verbetering in het percentage zichtbare plaque tussen voorbehandeling en 60 dagen, voorbehandeling en 90 dagen, en 30 dagen en 60 dagen. Er werd ook een statistisch verschil waargenomen tussen 60 dagen en 90 dagen voor beide groepen in het percentage gingivale bloedingen.
Hoewel de app-groep een grotere verbetering zag, was het verschil in plaque- en gingivale scores niet significant verschillend tussen de twee groepen. Daarbij moet gezegd worden dat het heel lastig is een significant verschil waar te nemen in een steekproef van 8. Het gebrek aan significantie betekent daarom in dit geval niet per se een gebrek aan effect.
In lijn met eerdere studies
Eerdere studies hebben de effectiviteit bovendien al aangetoond van digitale platforms – zoals apps, YouTube en Instagram – om de mondgezondheid van orthodontische patiënten te verbeteren. Deze platforms helpen patiënten gemakkelijk verschillende mondhygiënetechnieken te vinden.
“In de huidige studie kon een vergelijkbaar resultaat met betrekking tot kennis en attitudes worden waargenomen aan het einde, toen alle patiënten in de testgroep het er uiteindelijk over eens waren dat [mondhygiëne] belangrijk is en hoewel er geen verschil was tussen de groepen, was er een afname in de VPI in de app-groep op alle 4 de eerste momenten van het onderzoek, wat wijst op een verandering in het gedrag van deze patiënten”, leggen de auteurs van het onderzoek uit, geleid door Raquel Lopes dos Santos van Universidade Cruzeiro do Sul in Sao Paolo.
Verdere studies
De auteurs van het onderzoek zagen verder een afname in mondhygiëne tijdens de laatste periode van het onderzoek in de app-groep. Gezien de leeftijd van de deelnemers, benadrukken de auteurs van het onderzoek het belang van verdere studies met betrekking tot het gemaakte model van de app.
“Deze tool kan nuttig zijn om het mondgezondheidsgedrag van adolescenten te veranderen en gedurende het hele leven te verlengen zolang het voldoet aan de behoeften van de betrokken bevolking”, concluderen Santos en collega’s.
Bron:
International Dental Journal