Meerderheid medische apps lekt privacygevoelige informatie

Apps - social media

Uit een analyse naar de 24 meest gebruikte medische apps in de Google Playstore blijkt dat een grote meerderheid van deze apps veelvuldig privacygegevens lekt. Bij 19 van de apps werd gevoelige informatie verstrekt aan derden.

Selectie van apps

De 24 geanalyseerde apps werden gekozen vanwege het aantal downloads en omdat deze door zogenaamde geloofwaardige organisaties werden aanbevolen. De apps helpen mensen onder andere met het vinden en gebruiken van de juiste geneesmiddelen. Hiernaast moesten alle apps de gebruikers op een gegeven moment toestemming vragen voor bijvoorbeeld het delen van locatie, camera, kalender, microfoon, contacten en/of een lichaamssensor.

Delen van gegevens aan tientallen partijen

Vijftien van de apps deelde het type mobiele telefoon, acht apps het Android-ID van de gebruiker, zes apps deelde de gezochte en/of gebruikte geneesmiddelen, vijf apps de gebruikersnaam, drie apps de geboortedatum en een app deelde zelfs de naam van de dokter en apotheek van de app gebruiker. De gegevens die vanuit de app werden gedeeld met derden kwamen vervolgens bij 55 verschillende partijen terecht. Vanuit deze 55 partijen kan in totaal door 237 andere partijen informatie worden afgetapt.

Bron:
British Medical Journal 

 

 

Lees meer over: E-health, Kennis