Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers

Handen drogen met papier verspreidt minder bacteriën dan luchtdrogers

Handen drogen met papieren handdoekjes blijkt een stuk hygiënischer te zijn dan met luchtdrogers. Dit bleek uit een onderzoek van drie klinieken in drie verschillende landen, waarbij werd gekeken naar welke manier van handdroging de meeste ziekteverwekkers distribueert.

Wassen en drogen van handen belangrijk voor hygiëne

Om te beschermen tegen infecties is handhygiëne extreem belangrijk; al helemaal in zorgklinieken. Uit dit onderzoek kwam echter naar boven dat niet alleen het wassen van de handen, maar ook het drogen hiervan van cruciaal belang kan zijn.

Papieren handdoekjes versus luchtdroger

Om te bepalen of het drogen van de handen hygiënischer is met papieren handdoekjes of met een luchtdroger werd de bacteriële belasting in toiletten in drie klinieken in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië vergeleken. In deze toiletten werden monsters afgenomen die gedurende 12 weken op 120 verschillende tijdspunten werden geanalyseerd en vergeleken. De bacteriële monsters werden uit de lucht afgenomen van verschillende oppervlaktes en stoffen. Hiernaast werd er bepaald hoeveel mensen (patiënten, bezoekers en medewerkers) gebruik hebben gemaakt van de wasruimtes.

Verschil tussen de drie landen

Het toilet in de kliniek in het Verenigd Koninkrijk werd verreweg het meest gebruikt: ruim negen keer meer dan die in Frankrijk en Italië. Waar het aantal bacteriën dat verspreid werd in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk redelijk gelijk was voor papier en luchtdrogers, werden in Italië significant minder bacteriën gevonden in de monsters waar de handen met papier werden gedroogd.

Meer bacteriën op luchtdrogers

Op de droogapparatuur zelf werden de verschillen nog duidelijker. Bij de monster zijn er na een groeiperiode meestal meerdere ‘nieuwe kolonies’ van bacteriën te zien. Het aantal van deze plekken geeft een indicatie van de hoeveelheid bacteriën op de geteste locatie. Waar op de gemiddelde luchtdroger in alle drie de klinieken tussen de 100 en 300 van dergelijke koloniën werden gevonden, waren dit er slechts rond de 10 op de papieren dispensers.

Drogen met handdoeken positief voor hygiëne

Al met al heeft dit onderzoek in drie klinieken in drie verschillende landen aangetoond dat het uitrusten van toiletten met papieren handdoeken in plaats van luchtdrogers een zeer positief effect kan hebben op hygiëne. Daarom is het raadzaam voor klinieken om niet alleen extra aandacht te besteden aan het wassen van de handen, maar ook aan het drogen.

Bron:
Journal of hospital infection 

Dit bericht werd in juni 2019 op dental INFO geplaatst

Lees meer over: Corona, Praktijkhygiëne, Thema A-Z