Veiligheidsbril lijkt schoon? De kans is groot dat er toch bloed en speeksel op zit
Ogenschijnlijk schone veiligheidsbrillen die worden gedragen door tandheelkundigen kunnen na de behandeling van patiënten tot 12% verontreinigd zijn met onzichtbare bloed- en speekseldruppels, volgens een online artikel in Clinical Oral Investigations. Reinigingen met airscalers resulteerden tijdens het onderzoek in de grootste hoeveelheid bloedsspatten.
Besmettelijke micro-organismen
De mondholte is een reservoir voor een grote variatie aan micro-organismen. Deze deels potentieel besmettelijke micro-organismen kunnen door direct of indirect contact met bloed, speeksel en weefsel worden overgedragen van patiënten op tandheelkundige zorgverleners. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de omgeving van de tandheelkundige werkruimte sterk verontreinigd kan zijn met bloed, speeksel en aerosolen. De tandheelkundige zorgverleners hebben daardoor een hoog infectierisico.
Aerosolen en spatten
Met name hogesnelheids- en ultrasone instrumenten produceren grote hoeveelheden aerosolen en spatten. Deze kunnen onzichtbaar achterblijven op het oppervlak van een veiligheidsbril en ziekteverwekkers bevatten. Om kruisbesmetting te voorkomen, moet een veiligheidsbril worden gedesinfecteerd.
Meer aandacht door COVID-19
Sinds het begin van de COVID-19-pandemie heeft het probleem veel meer aandacht gekregen en heeft de tandheelkunde nieuwe veiligheidsprotocollen geïmplementeerd. Volgens onderzoekers van de Heinrich-Heine-University in Duitsland is er echter een gebrek aan kwantitatieve analyse van bloedverontreiniging van veiligheidsbrillen die door tandheelkundig personeel worden gedragen. Daarom onderzochten ze dit tijdens verschillende tandheelkundige behandelingen, evenals de effectiviteit van de daaropvolgende desinfectie.
Forensische technieken
Ze gebruikten veelvoorkomende forensische technieken om 53 oogschermen te evalueren die werden gedragen door tandartsen, studenten en tandartsassistenten. De gezichtsbescherming werd gedragen tijdens verschillende procedures, waaronder supragingivale reiniging, preparatie van carieuze holtes en subgingivale parodontale instrumentatie. Om bloed te detecteren werd luminol op de bril aangebracht en geanalyseerd.
Zichtbare verontreiniging
Macroscopisch detecteerbare verontreiniging werd gevonden op 60,4% van de beschermende brillenoppervlakken, schreven de auteurs. Op alle schilden werd na tandheelkundige behandeling een besmetting met bloed (mediaan 330 pixels, gelijk aan 0,3% van het totale oppervlak) vastgesteld.
Desinfectie helpt
Van de aerosolgenererende procedures die werden uitgevoerd, werd de hoogste hoeveelheid bloed (mediaan, 1.087 pixels) waargenomen nadat tandheelkundige professionals airscalers hadden gebruikt om de tanden van patiënten te reinigen. Dit werd gevolgd door scaling en rootplaning, met een mediaan van 924 pixels. Endodontische en restauratieve therapieprocedures hadden een zeer laag aantal pixels, ontdekten ze. Na desinfectie werd 0,02% bloedbesmetting en geen speekselbesmetting gedetecteerd.
Wegwerpproducten
De studie is gebaseerd op wegwerpbeschermers die werden gedesinfecteerd als herbruikbare schilden. Toekomstige onderzoeken moeten worden uitgevoerd om de resultaten te bevestigen bij herbruikbare brillen en vergrootglazen, schreven ze.
Veiligheidsbril is essentieel
De onderzoekers concluderen dat een veiligheidsbril essentieel is voor elke tandarts om contact met bloed- en speekselspatten te vermijden. Dit geldt met name in deze (post-)pandemische tijd aangezien SARS-CoV-2 kan worden overgedragen via oogcontact. Deze brillen dienen dan wel te worden schoongemaakt, zeggen de auteurs. “Als standaard voor infectiepreventie in de tandartspraktijk is desinfectie van oogbescherming na elke patiënt noodzakelijk.”