Je handen goed verzorgen doe je zo

De belangrijkste maatregelen deze coronatijd zijn afstand houden en binnenblijven, maar ook handen wassen is essentieel wat vaak tot beschadigde handen leidt. Hoe komt dit en kan je het behandelen? Dermatologiedeskundige Carla Uppelschoten legt het uit.

Handen wassen beschadigt beschermlaag

Je wast je handen deze dagen waarschijnlijk helemaal kapot en kan daardoor droge handen met misschien zelfs kloofjes en eczeem krijgen. Handen wassen beschadigt namelijk de vettige beschermlaag van de hoornlaag van je huid. Dit buitenlaagje beschermt je tegen onder andere bacteriën en raakt beschadigd wanneer je je handen wast.

Hogere doorlaatbaarheid

Je huid kan hierdoor vocht verliezen, droog worden en gaan schilferen. Uiteindelijk kan eczeem ontstaan of gaat de huid jeuken. Naast dat dit irriterend of pijnlijk kan zijn betekent het ook dat je huid een hogere doorlaatbaarheid heeft. Hierdoor kunnen micro-organismen makkelijker je huid binnendringen en is de kans op een infectie groter.

Vermijd zepen en gels

Om dit allemaal te voorkomen moet je volgens Uppelschoten zepen en gels vermijden. Deze verwijderen namelijk het vetlaagje op de huid. Het is beter om zeep- en parfumvrije producten of olie te gebruiken. Verder kan je beter niet te lang en met (te) koud water wassen. Als je vervolgens je handen droogdept in plaats van wrijft blijft de olie nog enigszins op de huid blijft zitten en is je huid beter beschermd.

Kies een crème die bij je past

Vette crèmes of zalfjes kunnen je huid verzorgen en zorgen voor een laagje op de huid dat waterverlies vermindert. Het is belangrijk om een crème te kiezen die bij je huid past en die jij fijn vindt. Ook huidtype is belangrijk: een crème past bij een iets minder droge huid, een vette crème bij een drogere huid en een zalf bij een erg droge huid.

Vette en minder vette opties

Daarnaast zal tijdens de zomer een minder vet product geschikter zijn dan in de winter en gebruik je ’s avonds vaak een vettere crème dan ‘s ochtends. Bij voorkeur smeer je minimaal je handen in na het wassen maar vaker mag ook.

Voorbeelden van goede crèmes of zalven zijn onder andere cetomacrogolzalf, lanettezalf, koelzalf, paraffine-vaseline, vaseline-lanettecrème en cetomacrogolcrème, zegt de dermatologiespecialist. Het gebruiken van een bodylotion voor de handen wordt niet aangeraden omdat dit je huid uitdroogt.

Het dragen van handschoenen

Als je lang handschoenen draagt merk je misschien dat je handen erna rimpelig en verweekt zijn. Dit komt door het zweten van de handen. De hoornlaag neemt het water op en gaat hierdoor rimpelen. Je kan dit voorkomen door je handen van tevoren in te poederen met mentholpoeder en dit eventueel regelmatig te herhalen. Ook verweekte huid kan je behandelen met een hydraterende crème als vaseline-paraffine.

Contact met huisarts

In het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als je droge handen hebt zolang je ze maar verzorgt. Als je echter ook zwelling, bultjes, blaasjes, natte afscheiding en jeuk krijgt kan er sprake zijn van contacteczeem, zegt Uppelschoten. Dan kan je contact opnemen met de huisarts die je een andere crème kan voorschrijven.

Bron:
Nursing

 

 

Lees meer over: Corona, Praktijkhygiëne, Thema A-Z