Endodontologen kiezen mogelijk andere behandelplannen na CBCT-scan

Endodontologen kiezen mogelijk andere behandelplannen na CBCT-scan

Het beoordelen van cone-beam computertomografie (CBCT) scans kan van invloed zijn op hoe endodontologen tandtrauma behandelen. Volgens een studie uit het Journal of Endodontics zouden ze eerder een traditionele endodontische behandeling starten na het beoordelen van CBCT-scans dan na periapicale röntgenfoto’s (PR’s).

Beeldvorming essentieel voor behandeling

In gevallen van tandtrauma is beeldvorming noodzakelijk voor de diagnose, behandelplanning en follow-up, schreven de auteurs. Hoewel in tandartspraktijken periapicale röntgenfoto’s het meest als beeldvorming worden gebruikt hebben ze beperkingen. In tegenstelling tot CBCT bieden röntgenstralen alleen een 2D-weergave van 3D-structuren. Driedimensionale CBCT-scans kunnen helpen om fracturen beter te identificeren. Ze zijn echter wel gevoelig voor artefacten van metalen of vulmaterialen.

Geen consensus over beste type beeldvorming

Er is geen consensus over welk type beeldvorming het beste is voor het evalueren van tandtrauma. De American Association of Endodontics en de American Academy of Oral and Maxillofacial Radiology hebben een voorkeur voor CBCT als methode. De aanbeveling is echter gebaseerd op één wetenschappelijk artikel waarin staat dat meer onderzoek nodig is, schreven de auteurs.
Aan de andere kant beveelt de International Association of Dental Traumatology (IADT) aan om periapicale radiografie te gebruiken bij tandheelkundige traumapatiënten. De IADT erkent echter ook dat CBCT-scans tandheelkundige traumaverwondingen beter visualiseren en nuttig kunnen zijn als ze beschikbaar zijn. Ten slotte concludeerde de European Society of Endodontology (ESE) dat CBCT moet worden ingezet bij gevallen waarin periapicale röntgenfoto’s onvoldoende informatie opleveren.

Invloed op behandelbeslissingen

Het doel van een studie door Braziliaanse onderzoekers was om vast te stellen of CBCT-scans van invloed zijn op de manier waarop endodontisten omgaan met tandheelkundige traumagevallen. Twaalf endodontisten beoordeelden vijftien tandheelkundige traumagevallen met klinische geschiedenis en periapicale röntgenfoto’s. De clinici beantwoordden vervolgens vragen over de diagnose, behandelingsopties en hun vertrouwen in de juistheid van beide. Een maand later beoordeelden dezelfde deelnemers dezelfde gevallen maar dan met CBCT-scans en vulden ze vergelijkbare vragenlijsten in.

Eerder traditionele behandeling na CBCT

Ongeveer 84% van de endodontologen zei dat ze zouden starten met een traditionele endodontische behandeling na het bekijken van CBCT-scans. Ter vergelijking: 45% van de endodontisten suggereerde hetzelfde na evaluatie van röntgenfoto’s. Na het gebruiken van PR antwoordden ze vaker “Onzeker” op vragen over diagnoses. Ook was het besluit vaak om nog niet met een behandeling te beginnen en een CBCT-scan te maken. Na het analyseren van de CBCT-scans was de meest voorkomende beslissing om een conventionele behandeling te starten. Ook werden in dat geval vaker klinische interventies voorgesteld dan na een PR.

Rapport van radioloog

Een beperking van het onderzoek was dat CBCT-beelden meestal vergezeld gaan van een rapport van een radioloog, wat van invloed kan zijn op diagnostisch denken en behandelplannen, merkten de auteurs op. Endodontisten kregen bij de periapicale röntgenfoto’s geen rapporten van radiologen. Sommige professionele organisaties, waaronder de ESE, raden aan om een maxillofaciale radioloog de casus met de afbeeldingen te laten beoordelen als de endodontist twijfelt aan de bevindingen, schreven de auteurs.

CBCT beïnvloedt diagnostisch denken

Ze concluderen dat de huidige studie suggereert dat “CBCT het diagnostisch denken van endodontisten in tandheelkundige traumagevallen beïnvloedt en verandert”. Er moeten meer studies worden uitgevoerd om te beoordelen hoe CBCT-scans de planning en interventie in gevallen van tandtrauma beïnvloeden.

Bron:
Journal of Endodontics

 

 

Lees meer over: Endodontie, Thema A-Z