De behandeling na trauma van onvolgroeide gebitselementen blijft een boeiende materie. De voorbije 50 jaar kunnen we bestempelen als de calciumhydroxide periode. Hoewel de positieve resultaten naar apexogenesis en apexificatie onmiskenbaar
aangetoond zijn en de literatuur daar het nodige bewijs voor leverde, blijven er verschillende nadelen bestaan bij deze therapie. De langdurigheid van de therapie is daarvan één van de meest gekende. De verzwakking van de tandwortel kreeg met de jaren ook meer aandacht. Niet alleen vanuit het kwantitatief standpunt zoals de dunne kanaalwanden maar ook vanuit het kwalitatief standpunt dat het worteldentine zelf op termijn wordt verzwakt zodra een calciumhydroxide therapie enkele maanden overschrijdt.
Het versterken van de tandwortel is één van de huidige onderzoeksthemas binnen de traumatologie. De ontwikkeling van het MTA (mineral trioxide aggregate) cement lijkt de nadelen van calciumhydroxide gedeeltelijk op te lossen. Een één-staps apexificatie bij een onvolgroeid element met MTA kan nu met succes worden uitgevoerd.
De cursus zal bestaan uit:
- Apexificatie en apexogenesis: an update
- Calciumhydroxide: verleden, heden en nog een toekomst?
- MTA: de alles zaligmakende oplossing?
- een practicum waarbij de cursist het MTA kan manipuleren en waarbij een apicale plug zal geplaatst worden in een breed kanaal met open apex.
Datum
Vrijdag 27 juni 2014, 9u00-15u30.
Doelgroep
Algemeen tandarts
Meer informatie
Universiteit Gent
Vakgroep Tandheelkunde
Secretariaat NTUGent
Mevr. Nadja Beeckman
De Pintelaan 185
9000 Gent
T 09 332 38 57 (tussen 8u00 -12u00 en van 13u00 -16u30)
E ntugent@ugent.be