Ongeveer 8.5% van de totale Belgische bevolking is van allochtone afkomst. Voor Vlaanderen is dit 5%. Voor een stad zoals Gent is dit ongeveer 10%. Een belangrijke groep hierbij zijn mensen afkomstig van Marokko, Turkije, Italië en Oost-Europa. De verwachting is dat het aantal allochtonen in de komende jaren zal blijven toenemen.
Omdat heel wat van deze immigranten uit noodzaak en/of in armoede hun land hebben verlaten, leidt dit veelal tot een verdere groei van de sociale gezondheidsverschillen met een steeds grotere kloof tussen arm en rijk. Dit brengt met zich mee dat een groeiend aantal allochtone patiënten een beroep zal doen op de gezondheidszorg en dat men binnen deze zorg steeds meer te maken krijgt met verschillende culturen.
Onze opdracht en verantwoordelijkheid als zorgverstrekkers vraagt ons mee te zoeken naar aanvaardbare oplossingen die zullen bijdragen tot een rechtvaardig aanbod van mondzorg voor iedereen, zonder onderscheid van rang of afkomst. Anderzijds willen wij ons hoeden voor misbruiken en profitariaat.
Taal- en cultuurbarrières kunnen als knelpunten worden ervaren. Verwachtingen kunnen niet op elkaar afgestemd zijn. Pijn- en spoedbehandelingen kunnen ongewenste neveneffecten zijn die onze geplande organisatie in de war brengen. Kunnen wij terugvallen op een goed protocol voor dringende hulpverlening met aandacht voor risicogroepen en samenwerking met maatschappelijke actoren?
Mogelijkheden om deze problemen te overbruggen zijn inderdaad voor handen, samenwerking met partners zoals OCMW, wijkgezondheidscentra, ziekenhuizen, huisartsen en maatschappelijke werkers kunnen helpen om ons zorgaanbod zo te organiseren zodat zowel preventieve als curatieve zorg op een voor de tandarts aanvaardbare wijze kan worden aangeboden aan diverse groepen patiënten met verschillende achtergronden.
Tijdens plenaire sessies, maar ook in discussiegroepen wordt kennisoverdracht over de mogelijkheden van benadering en behandeling aangeboden. Uitwisseling van ervaring zal bijdragen om een wisselwerking te bevorderen tussen lesgevers en cursisten.
Organisatie
Maatschappelijke Tandheelkunde: Prof. dr. J. Vanobbergen
Dr. L. De Visschere en Dr. S. De Maesschalck
Tandartsen M. Verplanken en G. De Reu
Hoofdverpleegkundige Tandheelkunde: N. Schelstraete
Doelgroep
Alle verzorgende in de mondzorg
Locatie
Huis van de Bouw
Tramstraat 59
9052 Zwijnaarde
Datum
Donderdag 3 oktober 2013. 09:00 – 17:00 uur.
Bijdrage
220 / leden Dent-Alumni 200
Koffie, lunch en syllabus inbegrepen