Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Paro en algemene gezondheid

12 september 2013

Gegevens

Datum:
12 september 2013
Evenement Categorie:
 

Het zal duidelijk worden dat parodontitis een risicofactor is voor een aantal aandoeningen en dat behandeling het risico kan af laten nemen of een bijdrage kan hebben in de genezing.

Doelgroep
Tandartsen, kaakchirurgen, orthodontisten, mondhygiënisten en studenten tandheelkunde.

Programma
18.15 Ontvangst en inschrijving met warm buffet
19.15 Opening – Marco Cune
19.20 De invloed van parodontitis op de algemene gezondheid – Arie Jan van Winkelhoff

De relatie tussen parodontitis en andere ziekten is tweeledig. Enerzijds kan parodontitis een uiting zijn van een systemische aandoening zoals bijv diabetes mellitus. Parodontitis kan echter ook een risicomarker zijn voor systemische aandoeningen zoals bijv. cardiovasculaire aandoeningen. Duidelijk is wel dat parodontitis niet een lokaal fenomeen is maar het een relatie heeft met de algemene gezondheid. Daarnaast kan parodontitis een focus zijn voor dentale focale infecties. Door versleping van parodontale pathogenen kunnen in risicopatienten ernstige infecties ontstaan zoals een hersenabces.

19.50 Periodontal Inflamed Surface Area (PISA), gevolgen van parodontitis voor de algehele gezondheid – Willem Nesse

Reeds duizenden jaren wordt er verondersteld een verband te zijn tussen de mond en de algehele gezondheid. In deze lezing zal worden toegelicht hoe parodontitis een zwerend wondoppervlak vormt en hoe de grootte van dit wondoppervlak (PISA) in kaart kan worden gebracht. Ook wordt belicht dat het erop lijkt dat een groter wondoppervlak gerelateerd is aan slechtere regulatie van bloedsuikerspiegels bij mensen met suikerziekte. Daarnaast wordt nog stil gestaan bij het verband tussen parodontitis, gewrichtsreuma en een verslechterde nierfunctie en wat deze zaken in hemelsnaam allemaal met elkaar gemeen hebben.

20.20 Pauze

20.50 Zwangerschap en parodontitis – Alina Kunnen

Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde gevoeligheid voor het ontwikkelen van parodontale infecties. Als gevolg daarvan komen er allerlei ontstekingsmediatoren vrij die weliswaar nodig zijn om de ontsteking tegen te gaan, maar die, wanneer ze in te hoge mate geproduceerd worden, de zwangerschap kunnen bedreigen. De rol van de parodontale infectie in relatie tot zwangerschapscomplicaties is in de laatste decennia veelvuldig beschreven. Tijdens deze lezing zullen de meest recente bevindingen op het gebied van parodontitis als risicofactor voor zwangerschapscomplicaties nader worden toegelicht, met een speciale focus op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Ook zal er worden ingegaan op welke behandelingen nu wel of niet tijdens de zwangerschap uitgevoerd mogen worden, en op welk moment van de zwangerschap.

21.20 Antibiotic resistance in periodontal pockets – Thomas E. Rams

Periodontal antibiotic therapy may fail due to antibiotic resistance among targeted pathogenic microorganisms. This presentation will detail the occurrence and therapeutic implications of antibiotic-resistant bacterial pathogens in chronic periodontitis and peri-implantitis patients.

21.50 Discussie

22.00 Afsluiting – Marco Cune

Borrel

Spreker(s)
Prof.dr. M.S. Cune, tandarts, centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde UMCG
Prof.dr. Arie Jan van Winkelhoff, tandarts, centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde, UMCG
Dr. Willem Nesse, kaakchirurg in opleiding, afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie UMCG
Mw. Alina Kunnen, mondhygiëniste/docent, centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde UMCG
Prof. Thomas E. Rams, DDS, MHS, tandarts, Temple University School of Dentistry USA

Sprekers/voorbereidingscommissie
Het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde UMCG in samenwerking met de afdeling Mondziekten, Kaakchirurgie en Bijzondere Tandheelkunde, de Postgraduate School of Medicine van het Wenckebach Instituut en de Stichting PAOT-NN.

Locatie: Onderwijscentrum UMCG
Ontvangst: Personeelsrestaurant
Programma: Blauwe Zaal
Parkeren in het UMCG

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij de KRT en KRM.

Kosten
Deelname aan de klinische avond kost EUR 75,- voor tandartsen en mondhygiënisten en EUR 15,- voor studenten tandheelkunde. Inclusief koffie, thee, buffet en borrel.