Niettegenstaande er op grote schaal composiet gebruikt wordt, er zelfs Europese scholen zijn die het gebruik van amalgaam niet meer doceren, er tandartsen zijn die resoluut amalgaam door composiet vervangen, kan men de vraag stellen of dit een verbetering van de mondsituatie meebrengt. Als gemiddelde levensduur voor een posterior composietrestauratie wordt gemiddeld 7 jaar vooropgesteld (op basis van wetenschappelijke literatuur) en 17 à 18 jaar voor amalgaamrestauraties. Het falen van composiet is daarenboven overduidelijk een operator-probleem.
In het theoretische gedeelte wordt de positie van composiet in de wereld van plastische vulmaterialen verduidelijkt:
- is amalgaam out?
- biedt kleeftandheelkunde een waardig alternatief voor amalgaam? Zijn onderlagen nog wel nodig?
- in welke mate is het caviteitsontwerp een determinerende factor? Wanneer een open sandwich en een gesloten sandwich benadering?
- krimp is nog steeds een probleem voor het lang leven van een composiet vulling, hoe kan deze optimaal gecompenseerd worden?
- composiet en amalgaam, en de gezondheid van de patiënt.
- het opfrissen en herstellen van restauraties is meer en meer aanvaard als valabele restauratieve techniek hoe past composiet in deze strategie?
- uitgebreide composietrestauraties versus porselein.
Tijdens deze praktijkcursus wordt het theoretisch gedeelte beperkt gehouden en wordt volle aandacht besteed aan praktisch werken met posterior composiet. In het praktijkgedeelte komen volgende aspecten aan bod: oefenen met bewezen materialen en technieken voor beperkt en zeer uitgebreid verlies van tandsubstantie.
Meer informatie