Minder private equity overnames in (mond)zorg

Tandartsstoel

Het aantal overnames en fusies waarbij private equity betrokken is in de Nederlandse (mond)zorgsector, is in 2023 gedaald naar het laagste niveau in jaren. Dat blijkt uit cijfers van adviesbureau JBR.

Volgens JBR is het teruglopende aantal transacties mede het gevolg van een veranderend politiek klimaat. Aanleiding hiervoor zijn onder meer de misstanden bij huisartsorganisatie Co-Med en problemen bij andere zorginstellingen. De Tweede Kamer heeft meerdere malen uitgesproken dat private equity geen plek zou moeten hebben in de zorg.

In de analyse van JBR wordt een overname als ‘private equity-transactie’ aangemerkt wanneer de koper een investeringsmaatschappij is of daar een meerderheidsbelang in heeft. Andere commerciële partijen, zoals beursgenoteerde bedrijven of private ondernemers, vallen buiten deze categorie en worden ingedeeld onder ‘overige private partijen’.

Buitenlandse investeerders minder actief in mondzorg in 2023

Hoewel de mondzorg nog steeds het segment is met de meeste overnames, is de consolidatiebeweging in 2023 duidelijk afgezwakt.

Het aandeel van buitenlandse private-equitypartijen binnen de mondzorgsector is in 2023 gedaald tot het laagste niveau tot nu toe. Een belangrijke oorzaak van deze daling is de terughoudende opstelling van Nordic Capital, een Zweedse investeringsmaatschappij die actief is via het platform TopMondzorg.

Van de in totaal 52 geregistreerde overnames en fusies in de mondzorgsector werden er 12 uitgevoerd door buitenlandse kopers en 20 door investeringsmaatschappijen. Vergeleken met het jaar ervoor is de betrokkenheid van buitenlandse private equity hiermee gehalveerd.

Opvallend is de terugval bij Nordic Capital: in 2022 waren zij nog verantwoordelijk voor 14 transacties, terwijl dat aantal in 2023 beperkt bleef tot slechts één overname.

Nederlandse ketenvorming krijgt steeds meer vorm: strategische partijen leiden consolidatie in mondzorg

Binnen de mondzorgsector hadden Nederlandse strategische spelers in 2023 een dominante positie op de overnamemarkt.

Prime Dental Alliance

Prime Dental Alliance (PDA) was de meest actieve partij met 14 overnames in dat jaar. Hiermee komt het totaal aantal transacties van PDA over de afgelopen vijf jaar op 31, bijna een verdubbeling. De organisatie richt zich op het samenbrengen van zelfstandige praktijken binnen een alliantie, met als doel het realiseren van schaal- en synergievoordelen als keten. De verwachting is dat deze consolidatiebeweging in 2024 wordt voortgezet.

Atlas Dental Care en NLTCO

Op enige afstand volgt Atlas Dental Care (ADC), eveneens een Nederlandse partij, met 6 transacties in 2023. De Nederlandse Tandartsen Coöperatie (NLTCO) sluit de top drie af met 4 overnames. Zowel ADC als NLTCO hanteren een vergelijkbaar model als PDA, waarbij het eigenaarschap grotendeels in handen blijft van de betrokken tandartsen.

NLTCO is bovendien aangesloten bij Dentius, een internationaal netwerk van tandartspraktijken met inmiddels 120 vestigingen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Sinds de oprichting in 2012 is Dentius actief bezig met uitbreiding en blijft het inzetten op een duidelijke acquisitiestrategie.

Bekijk het rapport van JBR

Bron:
JBR

Lees ook: 𝟒𝟔𝟐 t𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐭𝐬𝐩𝐫𝐚𝐤𝐭𝐢𝐣𝐤𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫𝐠𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐫𝐥𝐚𝐧𝐝 sinds 2018

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Afvalverwerking, Financieel, Ondernemen, Richtlijnen, Röntgen en beeldsystemen