25 mei 2023 is de Dag van de Tandprotheticus: Kunstgebit? Tandprotheticus!

Dag-van-de-tandprotheticus

Veel Nederlanders hebben een volledig of gedeeltelijk kunstgebit. Toch weten niet veel mensen dat degene die het beste deze zorg biedt de opleiding tot tandprotheticus heeft gevolgd. Met de Dag van de Tandprotheticus wil de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT) daar verandering in brengen.

ONT-voorzitter Marnix de Romph: “De tandprotheticus is geen ‘tandarts’ of ‘technieker’, maar dè specialist die zorgt voor een kunstgebit dat bij jou past. Hij luistert naar jou en kijkt goed naar wat jij nodig hebt. Als deskundig zorgverlener maakt de tandprotheticus een kunstgebit dat past bij je persoonlijke en financiële situatie. Dus: Kunstgebit? Tandprotheticus!”

Het beroep van tandprotheticus kent een lange geschiedenis, maar werd in Nederland op 25 mei 1989 wettelijk erkend en later ook opgenomen in de wet BIG. “Voor de eerste Dag van de Tandprotheticus hebben we dus die datum gekozen: 25 mei 2023”, legt De Romph uit.

Open huis op 25 mei 2023

Tijdens de Dag van de Tandprotheticus openen diverse tandprothetische praktijken hun deuren, zodat geïnteresseerden een kijkje ‘in de keuken’ kunnen nemen. Zo hebben veel tandprothetici een tandtechnisch laboratorium gekoppeld aan de praktijk waar de protheses worden gemaakt. Weer andere tandprothetici werken digitaal en kunnen laten zien hoe dat in zijn werk gaat. Zij gebruiken onder andere CADCAM-technieken en digitale 3D-printers.

Deelnemende tandprothetici

Op de website www.dagvandetandprotheticus.nl is een actueel overzicht te vinden van alle deelnemende praktijken aan de Dag van de Tandprotheticus op 25 mei 2023. In de aanloop naar 25 mei zullen steeds meer tandprothetici hun activiteiten tijdens de Dag van de Tandprotheticus via deze website bekend maken.

Tandprotheticus: zorgverlener, vakman/vakvrouw en ondernemer

Dus ondanks de lange geschiedenis van het vak, loopt de tandprotheticus voorop qua zorgvernieuwing. Tandprotheticus en ONT-bestuurslid Rob van Straten: “Tandprothetiek is een dynamisch en technisch vak, dat voortdurend in ontwikkeling is. Minstens even belangrijk is het sociale aspect van het zorgverlenerschap. Zo zijn onze patiënten gemiddeld wat ouder of worden ze geconfronteerd met de kwetsbaarheid die het gevolg is van ouder worden. Daar oog voor hebben, is óók een aspect van het vak dat we verstaan.”

Wettelijk erkend beroep en hbo-opleiding

De tandprotheticus is naast de mondhygiënist en de tandarts met haar specialisaties, de derde erkende mondzorgverlener. Het beroep werd op 25 mei 1989 wettelijk erkend en later ook opgenomen als beschermde opleidingstitel in de wet BIG. Om je tandprotheticus te mogen noemen moet je de bachelor-opleiding Tandprothetiek volgen aan de Hogeschool Utrecht. Op dit moment zijn er ongeveer 450 tandprothetici werkzaam. Zij werken nauw samen met andere mondzorgverleners zoals tandarts-implantologen, maar ook met tandtechnici.

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z