Het hoeft geen betoog dat er vandaag een verschuiving is van amalgaam naar composiet als direct vulmateriaal in de zijdelingse delen. Niettegenstaande er op grote schaal composiet gebruikt wordt, er zelf Europese scholen zijn die het gebruik van amalgaam niet meer doceren, er tandartsen zijn die resoluut amalgaam door composiet vervangen, kan men de vraag stellen of dit een verbetering van de mondsituatie meebrengt. Als gemiddelde levensduur voor een posterior composietrestauratie wordt gemiddeld 7 jaar vooropgesteld (op basis van wetenschappelijke literatuur) en 17 à 18 jaar voor amalgaamrestauraties. Het falen van composiet is daarenboven overduidelijk een operator-probleem.
In het theoretische gedeelte wordt de positie van composiet in de wereld van plastische vulmaterialen verduidelijkt;
- is amalgaam out?
- biedt kleeftandheelkunde een waardig alternatief voor amalgaam? Zijn onderlagen nog wel nodig?
- in welke mate is het caviteitsontwerp een determinerende factor? Wanneer een open sandwich en een gesloten sandwich benadering?
- krimp is nog steeds een probleem voor het lang leven van een composiet vulling, hoe kan deze optimaal gecompenseerd worden?
- omposiet en amalgaam, en de gezondheid van de patiënt.
- het opfrissen en herstellen van restauraties is meer en meer aanvaard als valabele restauratieve techniek hoe past composiet in deze strategie?
- uitgebreide composietrestauraties versus porselein.
Datum
Donderdag 26 juni 2014, 9u00-17u00.
Doelgroep
Algemeen tandarts
Meer informatie
Universiteit Gent
Vakgroep Tandheelkunde
Secretariaat NTUGent
Mevr. Nadja Beeckman
De Pintelaan 185
9000 Gent
T 09 332 38 57 (tussen 8u00 -12u00 en van 13u00 -16u30)
E ntugent@ugent.be