Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De endo, en dan?

13 december 2019

Gegevens

Datum:
13 december 2019
Evenement Categorie:
Website:
https://paot.nl/courses/view/2761

Organisator

PAOT

Locatie

Radboudumc Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen, Gelderland 6525 GA Nederland
+ Google Maps
 

Inhoud van de cursus:

Als een endodontische behandeling moet worden uitgevoerd of is uitgevoerd, moet je nadenken over de toekomst van het element. Moet er een stift worden geplaatst, kan er worden volstaan met een composietopbouw, en wat doe je als het plan is om later een kroon op het element te vervaardigen. Deze en andere vragen over de vervolgbehandeling van een endodontisch behandeld element worden door 3 docenten van verschillende kanten belicht.

Het theoretische deel ’s morgens begint met de evaluatie van de endodontische behandeling. Hoe beoordeel je of de behandeling is geslaagd en is het reëel een uitgebreide vervolgbehandeling in te zetten. Is een herbehandeling geïndiceerd en wat is daar dan de prognose van? Vervolgens worden alle ins en outs besproken die te maken hebben met het adhesief opbouwen van endodontisch behandelde gebitselementen. Niet alleen de indicatie voor het plaatsen van een stift komt aan de orde, maar ook is er aandacht voor de uitvoering van verschillende behandeltechnieken zoals die tegenwoordig worden toegepast. Tenslotte worden de mogelijkheden bediscussieerd om het element weer op te bouwen met een composietrestauratie of met indirecte (keramische) restauraties. Enkele voorbeelden van veelgestelde vragen: Is elk element geschikt om op te bouwen? Wanneer een stift en welk type stift en welk cement kun je het best gebruiken? Hoe verbeter je de prognose van kronen op endodontisch behandelde elementen?

Tijdens het praktische deel ’s middags worden de eerder besproken methoden en technieken in een preklinische situatie uitgeprobeerd. Geleerd wordt hoe het wortelkanaal optimaal kan worden voorbereid (conditioneren en prepareren) voor verschillende stiftsystemen en hoe de funderingsrestauratie wordt vervaardigd.

Leerdoelen:


– beoordelen kwaliteit endodontische behandeling
– indicatie en uitvoering van een adhesieve funderingsrestauratie met wortelstift
– overwegingen formuleren of een vervolgbehandeling met een indirecte
restauratie nodig is

Na deze cursus:


– heeft u meer inzicht in de achtergronden van het indiceren van
vervolgbehandeling bij endodontisch behandelde elementen
– kunt u de achtergrond in praktijk brengen.

CV Mw.dr. W.A. Fokkinga

Wietske Fokkinga studeerde Tandheelkunde in Nijmegen. Sinds haar afstuderen (2001) werkt zij als tandarts in een algemene praktijk en is ze verbonden aan de vakgroep Orale Functieleer aan het UMC St Radboud (Nijmegen). In 2003 werd zij tijdens het lustrum benoemd als erelid der TFV. Ze verbleef 3 maanden in Finland als research fellow als onderdeel van haar promotie (2007) op het gebied van de plastische opbouw van endodontisch behandelde gebitselementen. Naast haar werk als algemeen practicus doceert ze in het reguliere tandheelkundige onderwijs. Daarbij is zij coördinator van verschillende klinische blokken in de Master, onderzoeksbegeleider en voorzitter van de Opleidingscommissie. Verder geeft zij lezingen en postacademische cursussen (PAO-T).

CV Mw.drs. A.G.M. Bouwman

Aukje Bouwman
Was in februari 2000 de eerste die in Nijmegen als tandarts afstudeerde in het nieuwe millenium. Daarna werkte zij als medewerker en waarnemer in verschillende algemene praktijken.  Van september 2002 tot oktober 2005 volgde ze de MSc opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA. Sinds het afronden van de opleiding is zij werkzaam bij de vakgroep Preventieve en Curatieve tandheelkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen en verzorgt zij studentenonderwijs en post academisch onderwijs op het gebied van de endodontologie.  Daarnaast is zij werkzaam in haar verwijspraktijk voor endodontologie te Nijmegen.

CV Dr. C.M. Kreulen


Cees Kreulen werkte na zijn afstuderen (1986, VU Amsterdam) aan het ACTA bij de vakgroepen Kindertandheelkunde en Bijzondere Tandheelkunde. In 1992 gepromoveerd op een klinisch onderzoek naar kwaliteitsaspecten van composietrestauraties. In 1996 overgestapt naar Nijmegen als UHD prothetische tandheelkunde. Hij is betrokken bij het (klinisch) onderwijs en zijn aandachtsgebied van onderzoek is de adhesieve prothetiek.

 

Meer informatie en inschrijvingen De endo, en dan?