Ziekte en behandeling in het oraal gebied zijn indrukwekkende gebeurtenissen. Beslissingen over diagnosestelling en behandelingen hebben verregaande gevolgen voor de patiënt. Deze beslissingen moeten daarom ondersteund worden met het beste bewijsmateriaal rond effectiviteit en veiligheid. Zowel op het niveau van keuzes in klinische praktijkvoering als in de organisatie van de gezondheidszorg wordt de vraag naar de juiste behandeling steeds vaker gesteld in de vorm van de vraag naar doelmatigheid.
Evidence-based denken en werken is een methode voor het ondersteunen van onze keuzes door ze te onderbouwen met bewijsmateriaal (evidence) uit goed wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor vormt, naast onze ervaring, het advies van experten en de vraag van de patiënt, de systematische analyse van dit beschikbaar bewijsmateriaal een belangrijke basis voor onze behandelbeslissingen. De tijd en energie ontbreken meestal om het allemaal al dan niet evidence based uit te pluizen. De verleiding is groot om de gemakkelijk toegankelijke en aantrekkelijk voorgestelde advertenties en brochures te bekijken, die hoe dan ook op ons bureau belanden.
Deze cursus leert of herbront ons in het expliciet en afgewogen toepassen van de resultaten van goed wetenschappelijk onderzoek in de klinische praktijk. Ook het belang van samenvattende literatuur en richtlijnen, de laatste jaren sterk ontwikkeld, wordt aangebracht.
De cursus bestaat uit een plenaire sessie, werken in kleine groepen en een workshop. In de plenaire sessie worden de basisprincipes van EBM en het zoeken naar evidence uiteengezet. Aan de hand van een aantal praktische probleemstellingen wordt een antwoord gezocht met behulp van Google, PubMed, SumSearch. De deelnemers krijgen handige tips en trucs om het zoeken te vergemakkelijken. In kleine
groepen wordt aan de hand van casussen de principes in de praktijk gebracht en in de workshop worden zoekstrategieën aangeleerd in het computerlokaal.
Deze cursus wordt ondersteund door het Belgian Centre for Evidence-based Medicine, CEBAM (the Belgian branch of the Cochrane Collaboration)
Organisatie
Prof. dr. Jacques Vanobbergen en Prof. dr. Luc De Visschere
Doelgroep
Alle zorgverstrekkers in de tandheelkunde
Tandartsassistenten
Bijdrage
220 euro / leden Dent-Alumni 200 euro
Koffie, lunch, syllabus en CD-rom inbegrepen
Meer informatie
Universiteit Gent
Vakgroep Tandheelkunde
Secretariaat NTUGent
Mevr. Nadja Beeckman
De Pintelaan 185
9000 Gent
T 09 332 38 57 (tussen 8u tot 12u en van 13u tot 16u30)