In deze cursusreeks wordt de evidentie uit de wetenschappelijke literatuur gebruikt om (nieuwe) inzichten te verkrijgen in de ratio achter het klinisch handelen. Zodoende kunnen de beroepsmatige vaardigheden effectiever en efficiënter ingezet worden om een maximale winst aan parodontale gezondheid te verwerven bij patiënten. In deel 1 wordt de rol van de belangrijkste lokale omgevingsfactor op het parodontium centraal gesteld en het effect van de behandeling daarop.
Leerdoelen
De cursist:
- kent de bouw en functie van het gezonde en ontstoken parodontium
- heeft inzicht in de relevantie van sonderen in het parodontium
- kent het belang van diagnosticeren en kan het classificatiesysteem hanteren
- heeft inzicht in de effecten van preventie op het ontstoken parodontium
- heeft inzicht in de effecten van curatie op het ontstoken parodontium
- heeft inzicht in de effecten van de non-chirurgische parodontale therapie
- kan een gemotiveerde keuze maken in het soort instrumentarium bij de therapie
Werkvorm
De cursus is een interactief hoorcollege, waarbij de cursist actief participeert in de kennisuitwisseling; daarnaast bestaan een paar onderdelen uit een werkcollege, waarbij de cursist een opdracht krijgt en de leerstof toepast c.q. toetst.
Docent
Dr. Schelte Fokkema, MSc, is parodontoloog en daarmee tandarts maar is ook mondhygiënist en voert een verwijspraktijk voor parodontologie. Daarnaast doceert en coacht Schelte mondzorgprofessionals en is hoofddocent bij de Leergang Parodontologie. Schelte is betrokken bij de beroepsontwikkeling van de mondhygiënist en draagt bij aan de professionalisering ervan. Zo is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de opleidingsbeschrijving van de Leergang, die geaccrediteerd is als post-Hbo opleiding. Verder schrijft Schelte wetenschappelijke publicaties in de (inter)nationale literatuur en heeft hij regelmatig zitting in commissies.
Meer informatie Klinische parodontologie – part 1