Niet alleen voor een efficiënte praktijkvoering biedt het voordeel als de tandartsassistent vaardig en bekwaam is in het geven van lokale verdoving. Het lijkt er ook op dat sommige patiënten minder tegen de verdoving opzien als deze wordt gegeven door een vertrouwd persoon zoals de tandartsassistent. Zeker angstige kinderen en volwassenen zoeken toch al gemakkelijk steun bij de tandartsassistent bij het ondergaan van lastige tandheelkundige behandelingen.
De Wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG, 1995) maakt een uitgebreidere inzet van de tandartsassistent in de tandheelkundige zorgverlening mogelijk, maar stelt ook uitdrukkelijke voorwaarden. Aan die voorwaarden wordt in deze cursus uitvoerig aandacht besteed.
Op de eerste dag worden de volgende zaken behandeld: afnemen van een medische anamnese, toepassing van oppervlakte-anesthesie, infiltratie-anesthesie en geleidingsanesthesie (inclusief fantoomoefeningen).
Tijdens de tweede dag worden, naast de theorie, klinische oefeningen verricht met betrekking tot de geleidingsanesthesie en de infiltratie-anesthesie. Tijdens de derde dag wordt na de afsluitende theorie en praktijk een theoretische en klinische toets afgenomen.
Leerdoelen
Na deze cursus ben je in staat onder toezicht lokale verdoving in het kader van de wet BIG toe te passen. Hieronder vallen onder andere de volgende onderdelen:
– zenuwgeleiding en soorten lokale verdoving
– werking lokale verdovingsvloeistoffen
– instrumentarium voor lokale verdoving
– verdovingstechnieken
– medisch risico registerende anamnese
– klinisch uitvoeren van infiltratieanesthesie
– klinisch uitvoeren van geleidingsanesthesie
Intake
Voorafgaand aan de cursus ontvang je een intakeformulier. Deze is bedoeld om in te schatten vanaf welk niveau je vertrekt.
Instroomcriteria
Om aan deze opleiding deel te kunnen nemen, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan:
– Je moet minimaal drie jaar werkervaring hebben opgebouwd als klinisch tandartsassistent of in bezit zijn van een MBO-diploma Tandartsassistent met daarbij minimaal één jaar werkervaring
– Daarnaast wordt een actieve houding verwacht tijdens deze opleiding. Het gaat niet alleen om kennis en vaardigheden, maar zeker ook om gedrag en professionaliteit.
– Cursisten verdoven elkaar tijdens de praktijkoefeningen. De cursist moet daarmee instemmen om deel te kunnen nemen aan de opleiding.
– Samen met de tandarts moet je tijd vrijmaken om de lesstof te oefenen in de praktijk. Met alleen doorlopen van de opleiding leg je niet de basis die nodig is om na de opleiding aan het werk te kunnen gaan.
– In verband met reële oefeningen op elkaar tijdens de cursus is het niet mogelijk om deel te nemen in geval van zwangerschap.
Studiebelasting
De opleiding bestaat uit drie cursusdagen. De derde dag volgt met een tussenpose van 4 of 5 weken op de eerste 2 dagen. In de tussenliggende weken wordt je geacht een aantal malen verdoving te geven in de praktijk van je werkgever. Vanzelfsprekend worden die handelingen onder begeleiding van de tandarts uitgevoerd. Het theoretische deel van de opleiding is veelal zelfstudie met behulp van een studieboek en syllabus. Hiervoor moet je denken aan een tijdsinvestering van 45 tot 50 uur voor de gehele opleiding.
Benodigd instrumentarium
Het instrumentarium dat tijdens de opleiding gebruikt wordt, hoeft niet door de deelnemers zelf te worden meegenomen. Het cursusbureau verstrekt deze materialen.