Tijdens de cursus van 1,5 dag komen kunstof en glasionomeer sealants aan bod. Omdat het droogleggen van de elementen essentieel is voor een goed resultaat, wordt er tijdens de cursus ruime aandacht besteed aan het droogleggen. Zowel het relatief droogleggen met behulp van wattenrollen, als het absoluut droogleggen met de cofferdam komen aan de orde.
Leerdoelen
Na deze cursus bezit je de kennis en vaardigheden voor het plaatsen van glasionomeer en kunstof sealants. Dit houdt in:
– basiskennis sealants
– doel aanbrengen sealants
– materialenkennis en methoden voor het vervaardigen van sealants
– de WIP-Richtlijn Tandheelkunde toepassen bij het aanbrengen van sealants
– ergonomische principes toepassen bij werkzaamheden in de bovenkaak
– op aanwijzing van de tandarts een sealant aanbrengen van kunsthars of glasionomeer (glasscarbomeer)
Instroomcriteria
Er zijn geen strikte instroomeisen voor deze cursus. De cursus is gericht op tandartsassistent met een aantal jaren werkervaring.
Studiebelasting
De opleiding bestaat uit één inhoudelijke cursusdag en een aansluitend examen van één dagdeel. In de weken tussen de cursusdag en het examen wordt je geacht een aantal malen sealants aan te brengen in de praktijk van je werkgever. Vanzelfsprekend worden die handelingen onder begeleiding van de tandarts uitgevoerd. Hiervoor ontvang je een aantal opdrachten. Daarnaast is het noodzakelijk om de bijgaande theorie te bestuderen. Hiervoor moet je denken aan een tijdsinvestering van een dagdeel voor de gehele cursus.
Benodigde materialen
Tijdens de cursus moet je zelf geschikte praktijkkleding, een bril en een gipsmodel meenemen.
Benodigd instrumentarium
Het instrumentarium dat tijdens de opleiding gebruikt wordt, hoeft niet door de deelnemers zelf te worden meegenomen. Het cursusbureau verstrekt deze materialen.
Studiemateriaal
Tijdens de cursus wordt er gebruik gemaakt van een Edin syllabus.