Inhoud van de cursus
Het kenmerk van de hedendaagse tandheelkunde is dat restauraties worden ontworpen die hun houvast niet meer vinden door omslijping maar door verlijming. De indirecte adhesieve restauratie vraagt aangepaste preparatie- en cementeertechnieken. Of het nu om indirect composiet, om keramiek of om een hybride materiaal gaat. De overeenkomst tussen de materialen is dat er minimaal invasief wordt gewerkt waarbij de biologische prijs vergelijkbaar is met die van directe restauraties met bovendien een duurzaam esthetisch resultaat.
Om een duurzaam adhesief resultaat te garanderen, moet u weten welk restauratiemateriaal uw tandtechnisch laboratorium heeft gebruikt. Moet de binnenzijde nog worden voorbewerkt voor het plaatsen? Deze en andere vragen zijn relevant voor het werken met de nieuwe tandkleurige materialen in de algemene praktijk. De docenten zetten daarom in deze cursus een aantal zaken over ontwikkelingen van de nieuwe materialen (composiet, keramiek en hybride) op een rij. Aan de orde komen de achtergrond en verwerking van de materialen, indicaties, adhesieve cementen alsmede de veranderde inzichten over de vorm van preparaties om houvast voor de restauratie te verkrijgen.
Het ochtendprogramma wordt besteed aan theorie, tijdens het middagprogramma is er volop gelegenheid om preklinisch te oefenen met materialen en preparaties voor weefselbesparende indirecte restauraties.
Leerdoelen
- kennis opdoen van nieuwe indirecte restauratiematerialen, van de samenhang met de verwerking in de praktijk, preparatievormen en adhesief cementeren, als ook indicaties voor indirecte adhesieve restauraties
- preklinisch oefenen met de gepresenteerde technieken
Na deze cursus