Kennis

RIVM: Zorgprofessionals met hepatitis B moeten zelf toezien op veilige werkwijze
Per 1 september 2025 komt er een verandering voor zorgmedewerkers die met hepatitis B besmet zijn en die risicovolle handelingen uitvoeren via hun werk, bijvoorbeeld bij operaties of andere handelingen waarbij de kans op bloed-bloedcontact groot is. Risicovormende beroepen in de mondzorg zijn: tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten, orthodontie-assistenten en tandartsassistenten die ook tandheelkundige handelingen uitvoeren.

Voorlichting mondgezondheid voor jeugdige asielzoekers in Rotterdam
Op 2 juli verzorgden studentleden van het Ivoren Kruis, in samenwerking met tandarts Semra Genc van Tandarts West, een voorlichtingsbijeenkomst over mondgezondheid voor jonge asielzoekers in de leeftijd van 2 tot en met 17 jaar. Voor de jongste kinderen richtte de voorlichting zich met name op de ouders, die praktische poetstips en adviezen ontvingen.

Waarop ligt de focus van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), toezichthouder op privacy in de zorg?
Beveiligingsmaatregelen, het (blijven) updaten van privacy documenten en het uitvoeren van DPIA’s, allemaal privacy gerelateerde onderwerpen waar mondzorgaanbieders zich mee bezig dienen te houden, maar die toch al snel ‘onderaan het lijstje komen’. In dit artikel gaan wij in op het handhavingsbeleid van de AP: de onderwerpen waarop de AP zich focust en een boete die is opgelegd aan een orthodontiepraktijk.

Nieuwe richtlijn antibioticumgebruik in de mondzorg gepubliceerd door het KIMO
Per juni 2025 is de nieuwe klinische praktijkrichtlijn Indicatiestelling Antibioticumgebruik in de Mondzorg officieel vastgesteld door de FTWV en de KNMT. Deze richtlijn biedt tandartsen en tandarts-specialisten houvast bij het al dan niet voorschrijven van antibiotica. Het doel is een weloverwogen afweging te maken tussen de mogelijke voordelen voor de patiënt en de risico’s, zoals bijwerkingen en de ontwikkeling van antibioticaresistentie.

Zwanger én aan het werk: wat werkt in de praktijk?
Zwanger zijn verandert veel; fysiek, emotioneel én praktisch. Ook op het werk. Als medewerker én werkgever wil je dat het werk op een fijne manier doorloopt. Zonder onnodige uitval. En met ruimte voor herstel, energie en balans. In dit artikel lees je wat er wettelijk geregeld is; vóór, tijdens en na het verlof.

Tandtechniek: Het 10 stappenplan voor duidelijke communicatie
Hoe bereik je als tandarts samen met jouw tandtechnieker het doel dat je voor ogen hebt? Hiervoor is goede samenwerking nodig. Helaas gaan veel samenwerkingen niet altijd vlekkeloos. Eén van de problemen is dat het gezamenlijke einddoel niet duidelijk is. Ook het gebrek aan inzicht in elkaars vakgebied kan tot problemen leiden. Bekijk het 10 stappenplan.

Nieuw cariësadvies: wetenschap, waarheid en de werkelijkheid achter de voordeur
“Wetenschap is ook maar een mening,” begint spreker dr. Wil van der Sanden met een knipoog. Hij waarschuwt direct: “Ik ga eerst even wat chaos creëren, want pas als die er is, ontstaat er ruimte voor verandering.” Die verandering komt er in de vorm van een nieuw cariëspreventieadvies — en dat is best even schakelen.

KIMO-richtlijnen Wortelcariës en Antitrombotica verlengd tot juni 2029
In 2019 publiceerde het Kennisinstituut Mondzorg (KIMO) de klinische praktijkrichtlijnen: Bloedige ingrepen in de mondzorg bij patiënten die antitrombotica gebruiken en Wortelcariës bij (kwetsbare en zorgafhankelijke) ouderen. Deze richtlijnen blijken nog steeds actueel te zijn en worden daarom verlengd voor vijf jaar in ongewijzigde vorm.
Meer

Het implantaat: de diamant in de restauratieve tandheelkundige workflow of toch een onderdeel van?
Vader Peter Thoolen en zoon Jasper Thoolen benadrukten in hun lezing tijdens het NVVRT Restauratiefje dat implantologie een fascinerend vakgebied is, maar wilden zij ook de uitspraak ‘’Resto meets implantologie’’ kritisch benaderen. In hun lezing wilden zij wat knopen maken en wat dingen verbinden. Lees het verslag van hun lezing.
12 juni 2025/door Redactie
Tongpositie, mondademhaling en slaap
Tijdens het NVVRT-Restauratiefje Chiropractie vertelde Nurcan Yilmaz, restauratief tandarts, over de tongpositie, mondademhaling en het belang van slaap. “Wij als tandarts kunnen patiënten alert maken, zodat zij actief aan de slag kunnen met het aanpassen van het gedrag.” Lees het verslag van haar lezing.
12 juni 2025/door Redactie
Casusrapport van een man met kiespijn rechtsonder door triggerpoint in linker kauwspier
Een case-report gepubliceerd in The Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine laat een casus zien van een 30-jarige man zonder medische voorgeschiedenis met erg veel pijn van zijn eerste molaar rechtsonder.
12 juni 2025/door anitatest
Tuchtrecht: Schenden van geheimhoudingsplicht bij plaatsing reactie onder recensie leidt tot waarschuwing voor tandarts
Klager plaatste een negatieve recensie over een tandarts op ZorgkaartNederland na een meningsverschil over het factuurbedrag. De tandarts heeft onder die recensie een reactie geplaatst waarin hij medische informatie geeft. Het Tuchtcollege acht de klacht als gegrond vanwege het feit dat de tandarts zijn beroepsgeheim heeft geschonden en zich onprofessioneel en beledigd heeft gedragen.
12 juni 2025/door anitatest
Parodontale aspecten van restauratieve tandheelkunde
Om een restauratieve behandeling uit te voeren wil je in een parodontaal gezonde mond werken. De belangrijkste taak is om de patiënt in een gezonde toestand te laten blijven door middel van professionele reiniging, herinstructie, motivatie, zelfzorg en monitoren van het behandelresultaat met behulp van pocketmeting, röntgenfoto’s en een T-scan. Verslag van de lezing van restauratief tandarts Alwin van Daelen.
12 juni 2025/door Redactie
Herzien Advies Cariëspreventie van Ivoren Kruis
Het wetenschappelijk adviescollege van het Ivoren Kruis zorgt voor een herziening van het advies Cariëspreventie. Het advies Cariëspreventie is bedoeld voor iedereen die professionele adviezen geeft over preventieve mondzorg. Het huidige advies uit 2011, bestaande uit een Basisadvies en een Aanvullend Advies, wordt met de herziening vereenvoudigd. De herziene samenvatting van het advies is inmiddels beschikbaar.
12 juni 2025/door anitatest
Juridische risico’s: 5 aandachtspunten voor mondzorgprofessionals
Naast kwalitatieve zorgverlening krijgt de tandarts of andere bestuurder als ondernemer te maken met een breed scala aan juridische verplichtingen. Het niet voldoen aan de verplichtingen kan de reputatie én de financiële continuïteit van de mondzorgprofessional en de praktijk raken. In dit artikel gaan wij in op vijf cruciale aandachtspunten die voor de mondzorgprofessionals van belang zijn.
2 juni 2025/door anitatest
Succes bij behandeling van parodontitis gegarandeerd?
Welke resultaten we kunnen bereiken met het behandeling van parodontitis en wat zijn succes criteria om dat te evalueren? Verslag van de lezing van prof. dr. Fridus van der Weijden tijdens PARO2024.
2 juni 2025/door anitatest
Tuchtrecht: Waarschuwing voor tandarts na onterechte uitschrijving patiënt
Een patiënt meldde zich met een pijnlijke, afgebroken tand bij z’n tandarts maar wordt doorverwezen omdat hij eerder is uitgeschreven bij de praktijk. De patiënt is niet op de hoogte van de uitschrijving door de praktijk en wendt zich tot de tuchtrechter.
2 juni 2025/door anitatest
Payt Forward 2025: Ondernemen in de mondzorg lijkt de grootste uitdaging
Op 23 mei 2025 vond het tweede Payt Forward Congres plaats, waar circa 300 professionals uit de mondzorg samenkwamen voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerkmogelijkheden. Het inhoudelijk programma bood een mix van tandheelkundige en bedrijfskundige onderwerpen. Bekijk de aftermovie.
2 juni 2025/door anitatest
Meerdere ontbrekende elementen: welke behandeling bij mensen in de groei?
Een jonge patiënt komt in de praktijk met ontbrekende elementen, vaak door trauma. Voordat de beslissing gemaakt wordt om te autotransplanteren zijn er veel dingen van belang. Een belangrijke vraag hierbij is: welke leeftijd heeft de patiënt? Verslag van de lezing van parodontoloog Dick Barendregt en restauratief tandarts Naomi Doelen.
19 mei 2025/door Redactie
Een mondzorgpraktijk overnemen, wat komt daar bij kijken?
De meeste afgestudeerde mondzorgspecialisten, of dat nu een tandarts, mondhygiënist of implantoloog is, willen uiteindelijk een eigen praktijk starten. Hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen en waar moet je op letten?
19 mei 2025/door anitatest
Partnernieuws
Miele: Van de experts in hygiëne. Voor de experts in mondzorg.
NIEUW Enhance® Flex 2-staps finishing- en polijstsysteem, vraag nu uw demo aan!