Zwangerschapsverlof
Wanneer gaat zwangerschapsverlof in en hoelang is uw werkneemster uit de roulatie?
Zwangerschapsverklaring
Wanneer de werkneemster u op de hoogte stelt van de zwangerschap, geeft zij u een zwangerschapsverklaring van verloskundige, huisarts of specialist met de vermoedelijke datum van de bevalling. Deze verklaring geeft u aan het UWV, die de uitkering tijdens het verlof regelt. Ontvangt u als werkgever de uitkering, dan kunt u tijdens het verlof het salaris doorbetalen. Krijgt de werknemer de uitkering zelf, dan mag u deze op het salaris inhouden.
Wanneer gaat het verlof in?
De werkneemster bepaalt in overleg met u wanneer het zwangerschapsverlof precies ingaat. Dit is ergens tussen de vier en de zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum. De werkneemster mag in ieder geval niet werken vanaf vier weken voor die datum en tot zes weken na de bevalling. Wil zij toch eerder aan de slag dan mag dat pas 42 dagen na de bevallingsdatum.
Duur van het verlof
De werkneemster heeft altijd recht op minstens tien weken verlof na de bevalling. Is zij bijvoorbeeld zes weken van tevoren gestopt met werken en is de baby twee weken te laat, dan worden er twee weken opgeteld bij de acht verlofweken die nog over zijn. Na het zwangerschapsverlof kan een werkneemster ervoor kiezen tijdelijk minder te gaan werken.
Als de werkneemster na het zwangerschapsverlof nog niet kan werken als gevolg van de bevalling of zwangerschap, dan heeft zij maximaal twee jaar aaneengesloten recht op een ziektewetuitkering. De uitkering is gelijk aan haar salaris en maximaal het ziektewetdagloon. Heeft de ziekte niets met de zwangerschap te maken, dan valt zij onder de gebruikelijke regels.
Ontslag tijdens het verlof
U mag een zwangere werkneemster niet ontslaan, ook niet tijdens de eerste zes weken na hervatting van het werk na het bevallingsverlof. Alleen in speciale gevallen is ontslag mogelijk. Bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet; bij ontslag om dringende redenen; bij een faillissement of als de werkneemster zelf ontslag neemt.
Aanbevolen websites
– Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
– Uitkeringsinstantie UWV
Bron:
Zibb
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!