Daphne Spang wint de NVvK-elmex® scriptieprijs

Daphne Spang wint de NVvK-elmex® scriptieprijs

Tijdens het NVvK-congres is de NVvK-Elmex® scriptieprijs uitgereikt aan Daphne Spang. De prijs werd voor de negende keer uitgereikt voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde.

Deze prijs wordt jaarlijks alternerend uitgereikt aan de beste bachelorscriptie van de opleidingen mondzorgkunde en de beste masterscriptie van de opleidingen tandheelkunde. Dit jaar was de opleiding tandheelkunde aan de beurt.

De eerste prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro (beschikbaar gesteld door elmex®/Colgate) en een jaar gratis lidmaatschap (à 70 euro) van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde. De tweede prijs bestaat uit een bedrag van 500 euro en de derde prijs een bedrag van 250 euro.

Winnaars

De ingezonden scripties hadden veel verschillende onderwerpen. De jury heeft alle inzendingen beoordeeld op originaliteit, klinische relevantie, bruikbaarheid en uitvoering. Volgens de jury waren alle inzendingen van hoge kwaliteit. Daphne Spang (ACTA) heeft de eerste prijs gewonnen, de tweede prijs ging naar Danielle Vreeken (ACTA) en de derde prijs was voor Nicole Heins (UMCG).

Presentatie Daphne Spang

Daphne Spang heeft tijdens het congres een presentatie gegeven over de scriptie met als titel: “ Infant oral mutilation (IOM), A scoping review’’.
Infant Oral Mutilation is een vorm van bijgeloof in Oost-Afrika en houdt in dat de kiemen van de melkhoektanden bij peuters worden geëxtraheerd of weggestoken zonder medische indicatie en zonder steriele instrumenten. Dit wordt meestal gedaan door ‘traditional healers’ of ‘midwives’ (verloskundigen). Het is enigszins vergelijkbaar met ‘female genital mutilation’. Mensen in Oost-Afrika denken dat IOM symptomen zoals diarree, overgeven of koorts tegengaat. Ze geloven dat de zwelling van het tandvlees door een doorkomende melkhoektand (die er soms uitziet als een wit bultje onder het tandvlees) een ‘worm’ is die hun kind ziek maakt. Deze traditionele procedure kan ernstige gevolgen hebben, zoals scepsis. Ook raken kinderen vaak getraumatiseerd en worden de permanente hoektanden soms niet aangelegd. Voor dit onderzoek zijn vijf online databases gescreend voor relevante studies op het gebied van Infant Oral Mutilation. Ze vond studies uit Oeganda, Ethiopië, Soedan, Kenia en Tanzania, maar ook uit de UK waar het fenomeen ook al waargenomen is.

De conclusie van het onderzoek is dat IOM een gevaarlijke traditionele procedure is met serieuze en lange termijn gevolgen. Het is belangrijk om bewustwording te creëren in lage en hoge inkomenslanden. Er is verder onderzoek nodig over de prevalentie en de lange termijn gevolgen van IOM, ook in Europa of andere delen van de wereld.

De NVvK-elmex® scriptieprijs wordt jaarlijks alternerend uitgereikt aan de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde voor de opleiding tandheelkunde (masterscriptie) en de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde voor de opleiding mondzorgkunde (bachelorscriptie). Met deze prijs willen de NVvK en elmex® onderzoek op het gebied van de kindertandheelkunde stimuleren en het belang ervan benadrukken.

Inzenden scriptie voor deelname in 2023/2024

Dit studiejaar (2023/2024) kunnen scripties van studenten mondzorgkunde (afgerond na 9 juli 2022 en voor 10 juli 2024) meedingen naar de prijs.
Meedoen? Stuur je scriptie naar secretariaat@nvvk.org.

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z