Nieuwe gel herstelt tandglazuur en biedt perspectief voor duurzame herstel van tanden

Tand - gaatje - tandarts

Onderzoekers van de University of Nottingham hebben een nieuwe gel ontwikkeld die beschadigd tandglazuur kan herstellen en zelfs opnieuw kan laten aangroeien. Deze vloeibare, eiwit-gebaseerde gel zou een doorbraak kunnen betekenen in zowel preventieve tandzorg als restauratieve behandelingen.

Bootst werking natuurlijke eiwitten na

De gel bootst de werking na van natuurlijke eiwitten die bij jonge kinderen de vorming van glazuur sturen. Na aanbrengen vormt het materiaal een dunne, sterke laag die in het glazuur dringt en kleine scheurtjes en porositeiten opvult. Vervolgens trekt de laag calcium- en fosfaationen uit speeksel aan. Via gecontroleerde kristalgroei ontstaat zo nieuw glazuur dat zich hecht aan de bestaande tandstructuur en vergelijkbare eigenschappen krijgt als gezond glazuur.

Opvallend is dat het materiaal ook op blootliggend dentine kan worden aangebracht. Het kan daar een glazuurachtig laagje vormen dat gevoeligheid vermindert en bovendien de hechting van restauraties kan verbeteren.

Symptoombestrijding

Aantasting van het tandglazuur speelt een grote rol bij cariës en treft bijna de helft van de wereldbevolking. Omdat glazuur van nature niet kan regenereren, blijven schade en slijtage permanent. Huidige behandelingen, zoals fluorideapplicaties of remineralisatie-oplossingen, richten zich vooral op symptoombestrijding en niet op echt herstel.

Verdere ontwikkeling

Volgens de onderzoekers gedragen de herstelde glazuurkristallen zich in simulaties van dagelijkse belasting, zoals kauwen, poetsen en blootstelling aan zuren, vrijwel hetzelfde als gezond glazuur. De techniek is veilig, snel toepasbaar en schaalbaar, en zou daardoor eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in bestaande tandheelkundige behandelingen.

De onderzoekers werken via het spin-offbedrijf Mintech-Bio aan de verdere ontwikkeling. Het eerste commerciële product wordt naar verwachting volgend jaar gelanceerd, waarmee deze innovatie mogelijk snel beschikbaar komt voor patiënten wereldwijd.

De gel is beschreven in een studie in Nature Communications

Bron:
University of Nottingham

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z