Angst voor tandarts is goed te behandelen

Angst, bang, vrouw

25% van de Nederlanders heeft angst voor de tandarts en 4% heeft een tandartsfobie. Hoe gaat u om met angstpatiënten? Verschillende manieren van angstbehandeling in de huispraktijk.

Manieren angstbehandeling

Veel mensen zien op tegen een tandheelkundige behandeling. Omdat het aantal tandartsen dat zich tot nu toe in Nederland in angstbegeleiding heeft gespecialiseerd niet meer dan enkele tientallen bedraagt, zullen veel angstpatiënten zich door een reguliere tandarts laten behandelen. Dat kan voor het tandheelkundig team soms een uitdaging zijn en het is tegelijkertijd een dankbare taak om patiënten zo te behandelen dat hun angst afneemt. Maar hoe doet u dat? Hier zijn verschillende manieren voor.

  1. Beheersbaar en voorspelbaar behandelen
    Misschien wel de belangrijkste is: voor de patiënt zo beheersbaar en voorspelbaar mogelijk behandelen. Dit kan door een stopteken af te spreken, waardoor de patiënt de behandeling kan onderbreken, door bij een mogelijk pijnlijke behandeling goed te verdoven en door voortdurend uitleg te geven. Bijvoorbeeld over wat de patiënt kan merken tijdens de behandeling en over hoe lang het duurt.
  2. Graduele exposure in vivo
    Ook de angstreducerende techniek ‘graduele exposure in vivo’ is goed in de huispraktijk toe te passen. Hierbij wordt de patiënt in kleine stappen blootgesteld aan datgene waar hij bang voor is – bijvoorbeeld het geluid van de boor of een injectie – zonder dat de door hem gevreesde ‘ramp’ optreedt. Op die manier worden de negatieve (en vaak irreële) ideeën van de patiënt over de tandheelkundige behandeling bijgesteld, waardoor de angst blijvend afneemt.

Behalve voor het verminderen van angst, is een angstreducerende behandelstijl ook waardevol voor het voorkomen van angst.

Cursussen en opleiding
Er zijn inmiddels in het hele land cursussen te volgen op het gebied van de angsttandheelkunde, zowel voor tandartsen, mondhygiënisten als tandartsassistenten. Zie de website van Acta Dental Education.

Tandartsen die zich willen specialiseren, kunnen een postdoctorale opleiding volgen. Het opleidingsplan is te vinden op

www.cobijt.nl
www.vbtgg.nl
www.sbt.nl

Informatie over de opleiding kunt u krijgen bij:
Dyonne Broers
Secretaris onderwijscommissie tandarts angstbegeleiding
Stichting Bijzondere Tandheelkunde
Gustav Mahlerlaan 3004
1081 LA Amsterdam
d.broers@sbt.acta.nl
Tel. 020-5980541 of 5980451

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *