Zoetstof op basis van eiwitten die geen cariës veroorzaakt
Een persbericht van het Fraunhofer Instituut voor Moleculaire Biologie en Toegepaste Ecologie in Duitsland laat zien dat onderzoekers bezig zijn met de ontwikkeling van een op eiwit gebaseerde zoetstof die geen suiker bevat en daardoor geen tandcariës veroorzaakt.
Suikerconsumptie
Ondanks het feit dat suiker kan leiden tot cariës, een hoge bloeddruk en ziekten zoals diabetes type II en hart- en vaatziekten, is de suikerconsumptie de afgelopen decennia wereldwijd toegenomen.
Het advies van de WHO is om maximaal 25 gram suiker per persoon per dag binnen te krijgen. Echter is het tegenwoordig erg lastig om je aan deze limieten te houden omdat producten zoals kant- en klare maaltijden, sauzen, smoothies, sappen en frisdranken veel suiker bevatten.
Novel Sweets project
Het Novelsweets project onderzoekt of het mogelijk is om op eiwit gebaseerde zoetstoffen te produceren, met als doel ze te gebruiken ter vervanging van suiker en bestaande suikeralternatieven, met name in dranken.
Op basis van zoetsmakende eiwitten (SP’s) willen de onderzoekers via biotechnologische processen zoetstoffen op basis van eiwitten produceren als toekomstige suikervervanger. De SP’s hechten goed aan de receptoren op de tong waarmee wij een zoete smaak waarnemen, en zijn dus vergelijkbaar met suiker.
Brazzeïne
Brazzeïne is één van de bekendste SP’s. Het is erg arbeidsintensief en niet productief om deze SP uit de plant te halen, daarom hebben onderzoekers eiwitvarianten op basis van de eiwitsequentie van Brazzeïne ontwikkeld. De verbeterde versies worden biotechnologisch geproduceerd door microbiële fermentatie. Één gram van de op deze manier geproduceerde suikervervanger is ongeveer 10.000 keer zoeter dan huishoudsuiker. Daarnaast is het vrijwel calorievrij, veroorzaakte de aangepaste Brazzeïne variant geen cariës en heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel.
Toekomst
De eerste producten met de Brazzeïne variant zoals een eiwitarm, cacaobevattend drankpoeder worden op dit moment getest. Het productieproces moet echter worden geoptimaliseerd voordat het goedkeuringsproces kan beginnen.
Bron:
Fraunhofer