Uitreiking GSK Bachelorscriptie


De GSK Bachelorscriptie Award werd onlangs voor de tiende keer uitgereikt. De jury – bestaande uit MKA-chirurg Rutger Batenburg, de tandartsen Raha Farhanghi, Iris Eggels en Jack Plooij en Reinier de Vrie, hoofdredacteur van het Nt – koos als winnaars:

1e prijs: Inge Smeenk en Caroline Smit met de scriptie ‘Effectiviteit van bleekmiddelen bij intern bleken.’

Het gebruik van waterstofperioxide voor bleken is aan banden gelegd. Het is dus een goede vraag of de alternatieven die er voor zijn ook werken. Caroline Smit en Inge Smeenk wierpen zich op die vraag en gingen aan de slag met koeietanden en schapenbloed. Ze prepareerden het onderzoeksmateriaal en deden met een experimentele groep en een controlegroep nauwkeurig onderzoek. De jury prijst hun gedegen aanpak en de zorgvuldige manier waarop ze het onderzoek uitvoerden. Ze weten hun onderzoek goed beschrijven en kwamen bovendien met een relevante en praktische conclusie. Op grond hiervan vindt de jury dat ze de eerste prijs van de Nt-GSK Bachelorscriptie Award 2016 mee dan verdienen.

2e prijs: Louk Driessen en Thijs van Velzen met de scriptie ‘Anti-erosieve werking van tandpasta’s en mondspoelmiddelen.’

Tandartsen krijgen vaak de vraag voorgelegd van patiënten of anti-erosieve tandpasta of anti-erosieve spoelmiddelen goed werken. Een zeer relevante vraag dus om te onderzoeken. De jury vindt dat Louk Driessen en Thijs van Velzen daar op een zeer creatieve manier mee om zijn gegaan. Kloppen de claims die fabrikanten meegeven aan hun producten? De waarde van hun onderzoek is dat daar bij tandpasta’s aan getwijfeld kan worden, terwijl mondspoelmiddelen er beter uit komen. Iets waar tandartsen in hun advisering zeker rekening mee kunnen houden. We belonen deze scriptie daarom met de tweede prijs.

3e prijs:  Jan Adolfsen, Ilse Bonnema en Marinus Ouwerkerk  met de scriptie ‘Polijsten van frontcomposieten met verschillende polijstmethoden.’

Voor tandartsen is de vraag wat de ideale combinatie is van composiet met polijstmethode, een zeer relevante vraag. Maar ook lastig te beantwoorden met de vele mogelijkheden die er zijn. Jan Adolfsen, Ilse Bonnema en Marinus Ouwerkerk hebben niet geaarzeld om dit probleem aan te pakken. De jury vindt dat ze dit onderzoek nauwgezet hebben uitgevoerd, maar ook kritisch zijn op zichzelf daar het waar mogelijk beter had gekund. Het antwoord op de vraag hebben ze niet gevonden, maar wellicht dat ze daar in een vervolgonderzoek verder naar kunnen zoeken. Hun scriptie vonden we goed voor de derde prijs.

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Video