Analgetica in de tandheelkundige praktijk – basisbeginselen (Engelstalig)
Dr. Markus Tröltzsch geeft een presentatie over het gebruik van pijnstillers geassocieerd met orofaciale aanduidingen. Het gebruik van pijnstillers zoals wilgenbast, ook bekend als aspirine van de natuur, dateert van meer dan 2000 jaar. Ook wordt laudanum, een extract van rauw opium, al lange tijd gebruikt.
Duur video: 17:25
Pijnstillers in tandheelkunde
Tegenwoordig is het gebruik van pijnstillers een integraal onderdeel binnen het dagelijkse leven in de tandheelkunde. Dr. Markus Tröltzsch vertelt over de farmacologische fundamenten van pijnstillers en definieert hun indicaties en beperkingen.
Over het algemeen wordt de effectieve concentratie van alle geneesmiddelen die oraal worden ingenomen sterk verminderd door het first-pass-effect. Met de intraveneuze toepassing kan dit mechanisme worden omzeild en kan het medicijn dus sneller en efficiënter optreden.
Dosering
Belangrijk voor het effect van een pijnstillend middel is de dosering ervan. De therapeutische breedte van een geneesmiddel wordt bepaald door de relatie van zijn therapeutische tot zijn toxische dosis. Als pijnreductie bereikt wordt door een relatief lage dosis toe te passen en het toxische niveau van een pijnstillend middel laat is bereikt, heeft het geneesmiddel een grote therapeutische breedte. Dit is altijd wenselijk, maar vooral belangrijk bij patiënten met een lage naleving.
Niet-opioïde analgetica
Gewoonlijk worden de niet-opioïde analgetica ibuprofen en metamizol toegediend voor odontogene behandelingen. Ibuprofen is tegenwoordig een standaard pijnstiller voor de lichte tot matige pijn. Dit geldt voor metamizol bij sterkere pijn. Deze geneesmiddelen tonen zeer weinig bijwerkingen en zijn effectief voor de vermindering van pijn.
In het algemeen moet de toepassing van pijnstillers bij een passende dosering gebeuren, regelmatig en in combinatie met rust en koeling.
Spreker
Dr. Dr. Markus Tröltzsch
Dr. Tröltzsch graduated in dentistry at the University of Erlangen-Nuremberg 2005 and subsequently he graduated in medicine at the same university 2010.
During his medicine studies, he did continuing studies with the curriculum for aesthetic dentistry of the Academy of Practice and Science and at the Department for Surgery of the University of Sydney and the Department for Oral and Maxillofacial Surgery at the University of Zurich.
Dr. Tröltzsch works in the research group of Professor Messlinger (Department of Physiology at the University of Erlangen-Nuremberg), worked at the Department for Maxillary and Plastic Facial Surgery at the Ruhr University in Bochum and is currently assistant physician at the Department for Maxillary and Plastic Facial Surgery at the University of Göttingen.
He is author of various scientific articles and speaker at conventions and courses in Germany and abroad.
He also works in a private practice for dentistry and maxillary and plastic facial surgery in Ansbach.
Main focus is on aesthetic dentistry