Casus: Crowned-denssyndroom veroorzaakt door tandheelkundige behandeling
Een casusrapport gepubliceerd in Clinical Case Reports laat zien dat het crowned-denssyndroom een zeldzame aandoening is die kan worden veroorzaakt door een tandheelkundige behandeling. De aandoening wordt gekenmerkt door ernstige nekpijn die kan leiden tot compressie van het ruggenmerg. In het rapport wordt een casus beschreven van een 80-jarige vrouw met het Crowned-denssyndroom.
Crowned-denssyndroom (CDS)
Het crowned-denssyndroom kan worden geclassificeerd als een subtype van acute calciumpyrofosfaatkristaldepositieziekte (CPDD). Twee kenmerken van het syndroom zijn atritis in de cervicale wervelkolom en kroonachtige verkalking rond het odontoïde proces op CT-scans. Gewrichtsaspiratie nodig voor het diagnosticeren van CPPD is moeilijk uit te voeren in het geval van CDS, daarom is het belangrijk om CDS te identificeren op basis van typische presentatie en de aanwezigheid van kroonachtige verkalking rond het odontoïde proces op CT-scans. Er is gebleken dat CDS een verband heeft met ernstige systemische stress. Daarnaast kan CDS koorts en nekpijn veroorzaken. CDS moet worden beschouwd als een differentiële diagnose voor koorts en nekpijn na een tandheelkundige behandeling. In dit casusrapport wordt een zeldzaam geval behandeld waarbij CDS werd veroorzaakt door een tandheelkundige behandeling.
Casus
Een 80-jarige vrouw onderging een behandeling voor parodontitis en een behandeling aan haar molaren bij haar tandartskliniek. De medische voorgeschiedenis bestaat uit chronisch hartfalen, paroxysmale atriumfibrillatie, hypertensie en diabetes type 2.
Na de 1 uur durende tandheelkundige behandeling waarbij de vrouw haar nek strekte en haar mond open hield, kreeg de vrouw dezelfde dag nog last van koorts en nekpijn.Tijdens een routinecontrole bij de cardioloog gaf mevrouw aan dat ze last had van deze klachten. Daarop werden verschillende metingen gedaan en bleek dat C-reactieve eiwit niveaus verhoogd waren, maar geen andere significante afwijkingen. De cardioloog raadde aan om naar een tandarts te gaan om odontogene infectie uit te sluiten, maar er waren geen pathologische aanwijzingen in de mondholte aanwezig die een ernstige systemische ontsteking zou kunnen veroorzaken. Bij de polikliniek is mevrouw onderzocht voor verdere evaluatie en behandeling. Opmerkelijk was dat de cervicale CT-scan verkalking rondom het odontoïde proces vertoonde, wat overeenkomt met CDS. Uiteindelijk door uitsluiting van verschillende differentiële diagnoses en door bewijs te verzamelen uit onderzoeken, was diagnose CDS.
Als behandeling waren NSAID’s niet effectief genoeg en werd er gestart met prednisolon. Dit resulteerde in verbetering van de symptomen.
Conclusie
De differentiële diagnose van CDS is niet eenvoudig. De kroonachtige verkalkingen geven niet altijd symptomen. Het is belangrijk om als arts en tandarts te weten dat een tandheelkundige behandeling CDS kan veroorzaken.
Bron:
Clinical Case Reports