Parodontologie
In deze categorie vindt u alles over parodontale aandoeningen en de gevolgen ervan voor de algehele gezondheid. Van antibiotica, de rol van microbiologie bij parodontitis en röntgendiagnostiek tot de kracht en zwakte van het parodontium en peri-implantitis.
Effecten van parodontitis op de hersenfunctie
Een studie gepubliceerd in the Journal of Periodontology heeft onderzoek gedaan naar middelbare en oudere personen met een normale cognitie en verschillende stadia van parodontitis om de effecten van parodontitis op de hersenfunctie te bepalen. Analyse van het effect van parodontitis op hersenfunctie kan aanwijzingen geven voor de ontwikkeling van Alzheimer en het vroegtijdig voorkomen van dementie.
Kom naar Paro Open 2025 - 26 september: Het Lustrum – Samenwerken is Kunst
Samenwerken is kunst: dát is het thema van Paro Open 2025. De mond en algemene gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Parodontitis kan bijvoorbeeld een indicatie zijn voor onbehandelde diabetes. De blik van tandheelkundige zorgverleners reikt dus verder dan de vier praktijkmuren. Maar hoe pak je dat grondig op?
Hoger risico op parodontitis door bepaalde voedingsmiddelen
Volgens een onderzoek onlangs gepubliceerd in het International Dental Journal worden glycatie-eindproducten (AGE’s) in voeding, die met name voorkomen in voedingsmiddelen met veel suiker, vet en eiwitten, geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis.
Parodontale aspecten van restauratieve tandheelkunde
Om een restauratieve behandeling uit te voeren wil je in een parodontaal gezonde mond werken. De belangrijkste taak is om de patiënt in een gezonde toestand te laten blijven door middel van professionele reiniging, herinstructie, motivatie, zelfzorg en monitoren van het behandelresultaat met behulp van pocketmeting, röntgenfoto’s en een T-scan. Verslag van de lezing van restauratief tandarts Alwin van Daelen.
Succes bij behandeling van parodontitis gegarandeerd?
Welke resultaten we kunnen bereiken met het behandeling van parodontitis en wat zijn succes criteria om dat te evalueren? Verslag van de lezing van prof. dr. Fridus van der Weijden tijdens PARO2024.
De kracht van het parodontium onthuld: Autotransplantaten
Het parodontium is erg belangrijk omdat het onze tanden vasthoudt in het bot, het zorgt ervoor dat elementen kunnen bewegen en het heeft het vermogen om gingiva en bot te genereren. Tijdens haar lezing bij PARO2024 ging Anna Louropoulou in op autotransplantaten als oplossing op lange termijn bij agenetische elementen, geïmpacteerde elementen en na dentaal trauma.
Verband tussen parodontale aandoeningen en beroertes
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Stroke and Cerebrovascular diseases laat zien dat er een verband is tussen tandvleesaandoeningen en cerebrale kleine vaatziekten (CSVD).
Onderzoek naar het effect van plantaardig dieet op parodontale gezondheid bij cardiovasculaire risicopatiënten
Een studie gepubliceerd in Journal of Clinical Periodontology heeft onderzoek gedaan naar het effect van een plantaardig dieet op de parodontale gezondheid bij patiënten met cardiovasculaire risicofactoren.
Paroprotocol
Links parodontologie
Meer parodontologie
Paro stap voor stap
In 2020 heeft de European Federation of Periodontology (EFP) een stapsgewijze benadering geïntroduceerd om tot gestroomlijnde en geoptimaliseerde parodontale zorg te komen. Dagmar Else Slot en Tim Thomassen gingen in hun 2 duolezingen tijdens PARO2024 in op preventieve handelingen en de behandeling van parodontale aandoeningen.
7 april 2025/door anitatestRisico op tandvleesaandoeningen groter bij hormonale veranderingen
Een speciale sessie tijdens het Europerio11 congres in mei in Wenen zal mondgezondheidsprofessionals aanmoedigen een meer gepersonaliseerde benadering te hanteren bij de behandeling van zwangere vrouwen. Daarnaast wordt verder onderzoek naar het verband tussen de mondgezondheid en gezondheid van vrouwen bevordert.
4 maart 2025/door anitatestSamenwerking tussen tandarts, mondhygiënist en parodontoloog maakt de zorg
De samenwerking tussen de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog en andere specialisten is belangrijk om tot een succesvol behandelresultaat te komen. Daarnaast zijn een goede planning en onderlinge communicatie essentieel. Tijdens zijn lezing liet prof. dr. Mark Timmerman verschillende casussen zien waarbij veel verschillende behandelaren een rol spelen en samen zorgen zij voor een optimaal behandelresultaat.
24 februari 2025/door RedactieOnderzoek naar de associatie tussen parodontitis en overslaan van het ontbijt
Een studie gepubliceerd in de Journal of Periodontology heeft onderzoek gedaan naar een mogelijke associatie tussen het overslaan van het ontbijt en parodontitis. Hierbij is de rol van suiker- en lipidenmetabolisme en het verband met systemische ontstekingen onderzocht. Gegevens van de National Health & Nutrition Examination Survey uit Korea zijn voor het onderzoek gebruikt.
24 februari 2025/door RedactieSlechte slaapkwaliteit kan leiden tot parodontitis bij vrouwen
Volgens een onderzoek in de VS, gepubliceerd in de Journal of Medicine, Surgery and Public Health, kan een slechte slaapkwaliteit in verband worden gebracht met ernstige tandvleesaandoeningen bij vrouwen.
20 februari 2025/door RedactieOverwegingen voor vervolgbehandeling in het parodontale behandeltraject
Bij een evaluatie of herbeoordeling, wordt er – naast de huidige diagnose - gekeken naar het vervolg. Wat wordt de strategie? Daarbij heb je zelf een aantal mogelijkheden, maar ben je soms ook afhankelijk van anderen. Verslag van de lezing van dr. Geerten-Has Tjakkes (parodontoloog) en Kina Timmer-Tjakkes (mondhygiënist).
27 januari 2025/door RedactieParodontitis kan leiden tot progressie van COPD
Volgens een onderzoek gepubliceerd in mSystems bevordert een bacterie aanwezig in het parodontium de activering van cellen van het immuunsysteem die de progressie van chronische obstructieve longziekte (COPD) kunnen verergeren.
27 januari 2025/door RedactieSlechtere resultaten na niet-chirurgische therapie bij ouderen en mannen
Een analyse gepubliceerd in Scientific Reports laat zien dat er behoefte is aan gepersonaliseerde behandelmethoden voor parodontitis. Er is namelijk gebleken dat mannen en oudere volwassenen slechtere resultaten ervaren na niet-chirurgische parodontale behandeling (NSPT).
22 januari 2025/door RedactieDe rol van de bloeddruk in de associatie tussen parodontitis en insulineresistentie
Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Periodontal Research heeft onderzoek gedaan naar de associatie tussen de triglyceride-glucose (TyG) index, een indicator van insulineresistentie, en de kans op matige tot ernstige parodontitis bij personen met obesitas, hypertensie en dyslipidemie.
21 januari 2025/door RedactieDe uitdagingen bij parodontitis stadium IV patiënten
In 2022 is de richtlijn voor de behandeling van stadium IV-parodontitis patiënten ontwikkeld. Monique Danser, parodontoloog en onderzoeker aan ACTA, vertelde in een lezing tijdens het NVvP-congres over de belangrijkste uitdagingen bij Parodontitis stadium IV patiënten, zoals het hebben van een onvolledige dentitie, kauwproblemen en gebrekkige esthetiek. voor een goede behandeling.
13 januari 2025/door RedactieAchterliggende medische oorzaken bij parodontitis
Parodontitis is geassocieerd met een dysbiose van het microbioom. Het belang van goede mondhygiëne bij het voorkomen van parodontitis is aangetoond. Maar zelfs met het uitblijven van enige vorm van mondhygiëne, ontwikkelt niet iedereen parodontitis. Er zijn ook patiënten met een goede mondhygiëne die helaas niet goed reageren op onze therapie.
18 november 2024/door RedactieCasus: Extra knobbel veroorzaakt apicale parodontitis bij vrouwen
Cone-beam computertomografie (CBCT) scans laten zien dat de overtollige knobbel bij een vrouw een intact wortelkanaal heeft, dat is versmolten met het mesiobuccale kanaal. Dit leidde tot apicale parodontitis. Haar klinische symptomen verdwenen na een endodontische behandeling volgens een casusrapport in BMC Oral Health.
7 oktober 2024/door Redactie
Partnernieuws
Miele: Van de experts in hygiëne. Voor de experts in mondzorg.
NIEUW Enhance® Flex 2-staps finishing- en polijstsysteem, vraag nu uw demo aan!