Vereniging tegen de Kwakzalverij: haal NVBT uit KiMo
Het is de Vereniging tegen de Kwakzalverij volkomen onduidelijk waarom de NVBT (Nederlandse Vereniging ter bevordering van de Bio-energetische Tandheelkunde) opgenomen is in het KiMo (Kennisinstituut Mondzorg). In een brief aan de KNMT vraagt de vereniging om de NVBT uit het KiMo te halen.
Afkeer van richtlijnen
“Een zinvolle bijdrage kan van deze groep dissidenten toch niet verwacht worden en zij zullen zeker, zoals zal blijken, een hinderlijke rol gaan spelen als er consensus moet worden bereikt over richtlijnen en standaarden. Per definitie bestaat de NVBT uit tandartsen die willens en wetens afwijken van wat hun vakgenoten goede zorg vinden en die een afkeer hebben van richtlijnen. Door de NVBT een plaats te geven in het KiMo legitimeert u kwakzalverij en haalt u de doelstellingen van het KiMo onderuit voor dat deze zelfs maar van start is gegaan”, schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij in haar brief.
Evidence based geneeskunde
De NVBT heeft volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij een lange geschiedenis van minachting voor evidence based geneeskunde. “De NVBT beweerde nog tot halverwege het eerste decennium van deze eeuw, dat amalgaam schadelijk was en dat het gebruik ervan tot duizenden doden zou hebben geleid. Nog steeds conformeert de NVBT zich niet aan de uitspraak van de Gezondheidsraad dat amalgaam een veilig middel is en nog steeds staan er op de website van de NVBT een aantal tandartsen, die zich aanbieden voor amalgaamverwijdering”, schrijft de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
“Homeopathie is een volledig absurde laat 18de eeuwse geneesmiddelleer, die nergens aan medische faculteiten wordt onderwezen en geen deel uitmaakt van het basiszorgpakket. De NVBT-leden passen deze therapie zonder schroom toe.
Chinese acupunctuur is een uiterst primitieve behandelwijze, die berust op gebrek aan anatomische kennis bij de oude Chinezen en op de aanname van het bestaan van meridianen en acupunctuurpunten. Deze zijn nimmer gevonden en bij effectiviteitsonderzoek blijkt de acupunctuur niet beter te scoren dan placebo-effecten. Zelfs als pijnbestrijding blijkt acupunctuur vrij waardeloos.”
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!