Social media voor mondzorgprofessionals
Social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Inmiddels brengen we met zijn allen al meer tijd door op social media dan dat we surfen op internet. Het is dus goed om op social media aanwezig te zijn: daar waar mensen hun aandacht hebben.
Onze maatschappij digitaliseert steeds verder en social media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Als mensen tegenwoordig iets nodig hebben, zoeken ze dit op in Google. Dat doen ze dus ook als ze op zoek zijn naar een mondzorgprofessional. Ze willen niet alleen weten welke praktijken er in de buurt zijn of wat de werkwijze is, maar vooral ook hoe anderen cliënten de dienst ervaren. Als je op zoek bent naar een hotel, bekijk je waarschijnlijk ook de beoordelingen van anderen. Dus waarom zouden mensen dat niet doen als ze op zoek zijn naar een mondzorgprofessional?
Als je online niet vindbaar bent dan besta je voor veel cliënten niet eens. Inmiddels
brengen we met zijn allen al meer tijd door op social media dan dat we surfen op internet. Het is dus goed om daar online aanwezig te zijn waar mensen hun aandacht hebben, en dat is op social media. Als je iets opzoekt in Google krijg je tienduizenden zoekresultaten. Dat maakt het zoeken naar een goed antwoord tijdrovend. Via social media kun je je vraag heel gericht stellen en krijg je snel een antwoord.
Voordelen van social media
Veel mondzorgprofessionals die nog niet aanwezig zijn op social media voelen de noodzaak om iets te doen met deze ontwikkelingen. Maar als je ze beschouwt als een verplichting, als iets wat je moet doen om niet achter te blijven, dan doe je de social media tekort. Beschouw ze liever als een mooie mogelijkheid om jezelf op de kaart te zetten, je aanbod anders in te richten en slimmer te werken. Social media bieden nieuwe mogelijkheden om slimmer te communiceren met cliënten, collegas of andere zorgverleners.
Slimmer communiceren
Je kunt online gemakkelijk casussen of politieke kwesties voorleggen aan collegas, bijvoorbeeld via een besloten Facebook- of LinkedIngroep. Vragen die cliënten in de praktijk stellen, kun je behandelen op Facebook en Twitter. Veel mensen zitten met dezelfde vragen, maar vergeten deze te stellen. En hoe prettig is het voor cliënten als ze je via Twitter of Facebook nog even snel een vraag kunnen stellen die ze later pas te binnen schiet? Anderen kunnen meelezen en wellicht dat daarmee hun vraag ook meteen beantwoord is. Zo kun je bijvoorbeeld in een filmpje uitleggen hoe je goed tandenpoetst. Je hoeft dit dan niet meer aan iedereen persoonlijk uit te leggen, maar ze kunnen gewoon het filmpje bekijken. Dat bespaart een hoop tijd.
Boek social media in zorg en welzijn
Het boek social media in zorg en welzijn van Maaike Gulden en Juliette van der Wurff (link naar boek: http://bit.ly/1CuoKW6 ) geeft zorgprofessionals praktische handvatten en tips hoe je social media effectief inzet. Hierdoor kun je je werkzaamheden effectiever organiseren. je zorgaanbod anders inrichten en je beter online profileren. Daarnaast bevat dit boek ook veel praktijkcases. Zoals een interview met mondhygiëniste Lieneke Steverink-Jorna.
Zakelijk en privégebruik loopt bij mij door elkaar, maar daardoor durven cliënten zich ook open te stellen, wat mij helpt bij het stellen van een goede diagnose. Ik werk en woon in een dorp en iedereen kent elkaar. Ik hoef niet geheimzinnig te doen. Het maakt mij laagdrempeliger. Mensen vinden het gezellig bij mij, maar weten ook dat ik heel serieus met mijn vak bezig ben. Als ik wat over mijzelf durf te vertellen, dan durven ze ook meer over zichzelf aan mij te vertellen. Dat helpt me in het stellen van een goede diagnose en verbetert de vertrouwensband. Natuurlijk moet je wel zorgen dat je privédingen op de juiste plek vertelt. Dus niet op LinkedIn wat een puur zakelijk karakter heeft. Ook mijn bedrijfspagina is niet bedoeld om te vertellen hoe het mijn dochter gaat. Maar op Twitter en mijn persoonlijke pagina op Facebook vertel ik dat wel.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!