Fluorescerend bitje identificeert en lokaliseert plaatsen van tandbederf in de mond

Een draagbare, fluorescerende gebitsbeschermer kan vroege tekenen van tandbederf en parodontitis detecteren met behulp van vluchtige zwavelverbindingen (VSC’s). Op deze manier kunnen de exacte locaties van verborgen tandheelkundige laesies worden geïdentificeerd die vaak niet door tandartsen worden ontdekt.

Vroege diagnose belangrijk

Cariës en parodontitis zijn wereldwijd veelvoorkomende aandoeningen met gevolgen voor ongeveer 2,4 miljard mensen. Zonder snelle behandeling kunnen patiënten blijvende schade aan tanden en tandvlees of tandverlies ervaren. Een vroege diagnose op met name verborgen tandletsels vermindert het risico op ernstige gevolgen aanzienlijk.

VSC’s meten

Laesies kunnen worden gedetecteerd door de VSC’s te meten die ze uitstoten. Huidige diagnostische methodes detecteren het bestaan en de concentraties ervan maar kunnen niet de precieze plaats van uitscheiding lokaliseren. Ook zijn deze methodes vaak duur en maken ze gebruik van grote apparaten.

Gebitsbeschermer met fluorescerend materiaal

De onderzoekers rapporteren de ontwikkeling van een draagbare gebitsbeschermer op basis van een fluorescerend materiaal. Dit nanomateriaal gemaakt van polydimethylsiloxaan (PDMS) en zinkoxide (ZnO) reageert op vluchtige zwavelverbindingen. Op plaatsen waar VSC’s worden uitgestoten stopt het bitje met oplichten.

Locaties van mondgezondheidsproblemen te zien aan bitje

Voor de studie werden drie vrijwilligers met een gezonde mond en vijf anderen met verschillende mate van tandheelkundige aandoeningen gerekruteerd. De proefpersonen kregen zeven uur lang een gebitsbeschermer in. Elk uur werden 3D-beelden gemaakt van de bitjes.

Na deze zeven uur stopte de gebitsbeschermer inderdaad met gloeien rond locaties waar VSC’s waren uitgestoten. De vijf vrijwilligers met mondgezondheidsproblemen vertoonden in verschillende mate duidelijke afname van de fluorescentie-intensiteit, wat duidde op gebieden met tandletsels. Bij de controlegroep werd geen afname in intensiteit geconstateerd.

Verborgen gebitslaesies

De resultaten werden bevestigd door een zorgvuldig diagnostisch onderzoek door een professionele tandarts om hun gebitsstatus te bepalen. Daarnaast “suggereerden de resultaten dat de ZnO-PDMS-gebitsbeschermers niet alleen de precieze locatie van tandcariës met succes volledig weergeven, maar ook verborgen gebitslaesies onthulden die meer informatie bieden voor klinische diagnose”, aldus de auteurs in Advanced Materials.

Goedkoop en stabiel

Vergeleken met bestaande methodes is dit een simpele en goedkope techniek die stabiele resultaten levert. Ook zorgt het voor goede therapietrouw omdat het bitje comfortabel en onzichtbaar is. Daarentegen kunnen bepaalde omstandigheden de prestaties van de methode beïnvloeden. Zo kunnen vluchtige stoffen die vrijkomen uit de adem van een patiënt waarschijnlijk de fluorescentie in de hele gebitsbeschermer doen afnemen.

Veel potentie

Desondanks denken de auteurs dat de techniek veel potentie heeft: “Onze draagbare ZnO-PDMS-gebitsbeschermers hebben de belofte om op grote schaal voorlopige maar nauwkeurige screening van mogelijke tandheelkundige aandoeningen uit te voeren voordat er meer tijdrovende en dure ziekenhuisonderzoeken plaatsvinden.”

Bron:
Advanced Materials

 

 

Lees meer over: Cariës, Mondhygiëne, Thema A-Z