Mondhygiënist en pensioen

pensioen

Als je als mondhygiënist bij een praktijk in loondienst werkt en je werkgever hanteert de arbeidsvoorwaarden van de KNMT, dan wordt er geen pensioen opgebouwd. Wat zijn nu de mogelijkheden om toch een oudedagsvoorziening te regelen?

Stap 1: in gesprek met de werkgever

De eerste en meest logische stap is om in gesprek te gaan met je werkgever. In dit gesprek kun je een poging wagen om je werkgever te overtuigen om toch mee te werken aan een collectieve pensioenregeling voor mondhygiënisten.

De arbeidsvoorwaarden van de KNMT voorzien niet in een collectieve pensioenregeling, maar dat wil niet zeggen dat er geen regeling getroffen kan worden. Wanneer de werkgever hiertoe bereid is, dan is de vorm van pensioen en de hoogte van de opbouw binnen de wettelijke kaders vrij.

Vervolgens moet ook de verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer (eigen bijdrage) besproken worden. Op de pensioendatum zal er een levenslang pensioen worden uitgekeerd met een eventuele overgang bij overlijden op de partner.

Het voordeel van een pensioen via de werkgever is dat de eigen bijdrage wordt ingehouden op het bruto loon en er geen spaardiscipline van de werknemer vereist is. Daarnaast is er een partnerpensioen verzekerd voor de pensioendatum, wat inhoudt dat bij overlijden voor de pensioendatum de partner een uitkering ontvangt.

Stap 2: privé sparen voor je oude dag

Een tweede mogelijkheid is om in privé te gaan sparen voor je oude dag. Dan heet het geen pensioen meer maar lijfrente. Banken, (bank)verzekeraars en vermogensbeheerders bieden deze lijfrenteproducten aan. Daarvoor berekenen zij kosten. Met een dergelijk product bouw je kapitaal op om op de AOW-leeftijd een lijfrente uitkering aan te kopen.

De lijfrente uitkering wordt in ten minste 20 jaar opgenomen of onder bepaalde voorwaarden in minimaal 5 jaar. Bij overlijden na ingang van de uitkeringen is er geen dekking voor de partner, de afgesproken uitkering gaat over naar de erfgenamen.

Voor een dekking voor de partner voor pensioendatum moet een afzonderlijke verzekering  afgesloten worden.

De premie die je betaalt, is fiscaal aftrekbaar en moet worden aangegeven op je aangifte inkomstenbelasting. De hoogte van de premie die je per jaar fiscaal mag sparen is gemaximeerd ( dat heet jaarruimte). Deze zal ieder jaar opnieuw berekend moeten worden om te voorkomen dat je teveel premie spaart.

Als je overweegt een lijfrenteproduct af te sluiten is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat voor rendement wil ik behalen?
  • Hoeveel risico wil ik lopen?
  • Heb ik een goed beeld van de kosten bij de diverse aanbieders?
  • Op welke leeftijd wil ik de uitkering ontvangen?
  • Heb ik ergens anders al pensioen opgebouwd, en zo ja hoeveel dan?

Om tot een wel overwogen beslissing te komen is een goed advies zeker op z’n plaats.

Door: Raadgevers Pensioen, gespecialiseerd in pensioenadvies voor werkgevers, werknemers en de directeur grootaandeelhouder. Wij werken op urendeclaratie en vaste tarieven voor standaardwerkzaamheden. Vragen? Mail naar info@raadgeverspensioen.nl

 

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z