De invloed van voeding op het tandvlees

De invloed van voeding op het tandvlees 400

Een onderzoek gepresenteerd op het EuroPerio11 congres laat zien dat er mogelijk verbanden zijn tussen voeding, ontstekingen en tandvleesgezondheid. Drie studies doen onderzoek naar de invloed van voedingskeuzes op systemische ontstekingen en effectiviteit van parodontale therapie en daarnaast de voordelen van het vermijden van suiker op de mond- en algehele gezondheid.

  • Studie naar tandvleesaandoeningen en ongezonde voeding

Een studie uit Finland onderzocht de relatie tussen de gezondheid van het tandvlees, voedingspatronen en systemische ontstekingen over een periode van 11 jaar.

Gegevens van meer dan 3300 personen werden verzameld en gecategoriseerd op basis van parodontale status en dieet (ontstekingsremmend of pro-inflammatoir).

Een pro-inflammatoir dieet kan bijdragen aan chronische ontstekingen in het lichaam en bevat veel bewerkte voedingsmiddelen, koolhydraten, suikerhoudende dranken en ongezonde vetten.

Patiënten met gevorderde parodontitis die een pro-inflammatoir dieet volgden hadden significant hogere concentraties van een belangrijke marker voor systemische ontsteking, namelijk C-reactief proteïne (CRP). Het effect hield aan en suggereert dat voedings- en leefstijlfactoren de mate van ontsteking beïnvloeden.

Professor Lior Shapira schreef dat de combinatie van parodontitis en een pro-inflammatoir dieet de systemische ontstekingen versterkt, en kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid.

  • Groenterijk dieet en resultaat van parodontale behandeling

Een Nederlands onderzoek naar de invloed van voedingsgewoonten op resultaten van niet chirurgische parodontale therapie (NSPT) bij patiënten met ernstige tandvleesaandoeningen laat zien dat een hogere groenteconsumptie significant is geassocieerd met een verbeterde paradontale genezing. Onder andere minder bloeding na sonderen (BoP), afname van ontstoken parodontaal oppervlak (PISA) en een geringere pocketdiepte werden waargenomen. Inname van fruit en zoete producten vertoonde geen significante associaties met de behandelresultaten, dit laat zien dat specifieke voedingscomponenten en met name groenten een belangrijke rol spelen bij herstel na NSPT.

  • Suikerinname en gezondheid van het tandvlees

Duitse onderzoekers hebben onderzocht of het vermijden van suiker gedurende vier weken invloed heeft op parodontale, systemische en psychologische parameters. Het onderzoek is uitgevoerd bij 55 tandheelkundestudenten, alle deelnemers elimineerden alle vrije suikers en suikervervangers uit hun voeding.

De resultaten lieten zien dat het vermijden van suiker leidde tot een significante vermindering BoP, afname van parodontale ontsteking en gemiddeld gewichtsverlies van bijna een kilo.

Conclusie

Voeding speelt een belangrijke rol bij ontstekingen en genezing. Deze nieuwe bevindingen laten zien dat het overwegen van een voedingsadvies als mondzorgprofessional als onderdeel van uitgebreide patiëntenzorg noodzakelijk kan zijn.

Bronnen:

Cumulative Exposure to Periodontitis and Proinflammatory Diet Associates with Systemic Inflammation: An 11-year Follow-up Study.

Effect of Dietary Habits on Outcome of Nonsurgical Periodontal Therapy

Effects of a 4-week Sugar Avoidance on Periodontal, Systemic and Psychological Parameters. An Uncontrolled Interventional Clinical Trial

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid