Gebitsprothese beschermt tegen cognitieve achteruitgang

Gebitsprothese beschermt tegen cognitieve achteruitgang 400

Een studie gepubliceerd in Aging Medicine heeft aangetoond dat een gebitsprothese kan beschermen tegen cognitieve achteruitgang bij ouderen met tandverlies. Onder meer omdat het gebruik van een kunstgebit de voedingsinname en kwaliteit van het dieet verbetert bij mensen met tandverlies.

Dementie en tandverlies

Dementie wordt gekenmerkt door een progressieve achteruitgang van de cognitie en kan vervelende gevolgen hebben voor patiënten en hun families. Tandverlies kan negatieve invloeden hebben op kauwen, spreken en sociale betrokkenheid, en deze factoren staan allemaal in verband met cognitieve gezondheid. Eerdere onderzoeken tonen een verband tussen kauwstoornissen, een gevolg van het verliezen van natuurlijke tanden en een verhoogd risico op cognitieve stoornissen.

Opkomende onderzoeken laten een significante relatie tussen kauwen en activiteit in de hersenschors zien. Het dragen van een gebitsprothese kan helpen om zowel de esthetiek als het kauwvermogen te herstellen.

Onderzoek

De huidige studie doet onderzoek naar het verband tussen het dragen van een gebitsprothese en cognitieve achteruitgang bij Chinese ouderen met tandverlies. Aan de hand van gegevens van de Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey zijn gegevens van 27.708 thuiswonende dentate en edentate patiënten van 65 jaar of ouder geanalyseerd. Ook werd de cognitieve functie beoordeeld, namelijk aan de hand van de Mini-Mental State examination. De gegevens vanaf 2008 tot en met 2018 zijn geanalyseerd voor het onderzoek.

Resultaten

In totaal werden 27.708 deelnemers geïncludeerd in het onderzoek waarbij de gemiddelde leeftijd 86 jaar was. Hiervan waren 9.747 (35,2%) deelnemers tandeloos en 8.695 (31,4%) droeg een gebitsprothese.

Dentate deelnemers die een prothese droegen hadden een betere cognitieve functie bij aanvang en een langzamere jaarlijkse achteruitgang vergeleken met deelnemers zonder prothese. Edentate patiënten die een gebitsprothese droegen werden geassocieerd met een hogere cognitieve basisfunctie.

Conclusie

Het dragen van een gebitsprothese kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang bij ouderen met gebitsmutilaties. Deze studie benadrukt het belang van het aanvullen door middel van een prothetische voorziening bij het behoud van de cognitieve gezondheid. Echter is meer onderzoek nodig om een verband te stellen tussen het gebruik van een gebitsprothese en cognitie.

Bron: Aging Medicine

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Tandprothese | techniek, Thema A-Z