Geestelijke gezondheid van patiënten beïnvloedt hun mondgezondheid

Geestelijke-gezondheid-van-patiënten-beïnvloedt-hun-mondgezondheid

Psychische aandoeningen zoals depressie zijn gekoppeld aan slechte mondhygiëne en andere gebitsproblemen. Daardoor wordt het verband tussen mentale en mondgezondheid verder versterkt. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse non-profit CareQuest Institute for Oral Health.

Het rapport, dat o.a. is gebaseerd op eigen onderzoek van het CareQuest Institute for Oral Health, belicht meerdere manieren waarop geestelijke gezondheid de mondgezondheid beïnvloedt.

Belangrijkste bevindingen

Het rapport vermeldt dat volwassenen met een ernstige depressie meer dan twee keer zoveel kans hebben om te zeggen dat ze hun tanden niet minstens twee keer per dag poetsen. Volwassenen met een depressie zeggen minder vaak hun tanden te flossen en minder vaak naar de tandarts te gaan dan mensen zonder depressie.

Daarnaast hebben volwassenen met psychische aandoeningen, waaronder depressie, meer kans op problemen rondom hun mondgezondheid en zoeken ze minder snel zorg voor die problemen. Het rapport gaat verder met het koppelen van depressie aan hogere niveaus van cariës. Ook wordt parodontitis geassocieerd met hogere scores op metingen van depressie.

Opiatengebruik

Bovendien blijkt uit het rapport dat jongvolwassenen met een voorgeschiedenis van depressie meer kans hebben op langdurig gebruik van opiaten (zware pijnstillers) na verwijdering van verstandskies dan degenen zonder die niet depressief zijn.

Hierbij is het belangrijk om te bedenken dat het onderzoek alleen naar Amerikaanse gegevens heeft gekeken. In Amerika is het overmatig gebruikt van opioïden een groot probleem. De pijnstillers zijn extreem verslavend en relatief makkelijk verkrijgbaar. Hierdoor wordt er zelfs gesproken over een opiatencrisis in Amerika.

Verslechterde sociaaleconomische omstandigheden

De bevindingen in het rapport van het CareQuest Institute for Oral Health komen overeen met conclusies van een in april 2022 gepubliceerde studie die aantoonde dat verslechterende sociaaleconomische omstandigheden tijdens de pandemie de mondgezondheid nadelig beïnvloedden.

Ingrijpende sociaaleconomische gebeurtenissen, zoals baanverlies en verminderd inkomen, werden gekoppeld aan tandpijn. Ook werd er een significant verband gevonden met slechtere mondhygiënegewoonten, minder tandenpoetsen en tandartsbezoeken die waren uitgesteld.

“Onze emotionele toestand is ook verbonden met onze mondgezondheid”, zei Dr. Myechia Minter-Jordan, president en CEO van CareQuest, in een persbericht van 27 mei 2022. Dit is “de reden waarom het zo belangrijk is om mondgezondheid te integreren in een bredere, algehele gezondheid strategieën.”

Bron:
CareQuest Institute for Oral Health

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z