Het effect van een sappendieet op de mondgezondheid
Een studie die onlangs gepubliceerd is in Nutrients laat zien dat de mondgezondheid achteruit kan gaan door een sappendieet te volgen. Het kortetermijndieet met alleen sappen kan een negatieve invloed hebben op orale microbiota en darmflora verhogen die een verband hebben met spijsverteringsproblemen, ontstekingen en mentale achteruitgang.
Studie
Drie dagen lang volgden veertien deelnemers een van de volgende drie diëten: uitsluitend sap (800-900 Kcal koudgeperst sap), sap en normaal voedsel of plantaardig voedsel met volwaardige voeding (800-900 Kcal). Voorafgaand aan het toegewezen dieet volgden de deelnemers een eliminatiedieet van drie dagen bestaande uit biologisch fruit, groenten, glutenvrije granen, eieren en water. Voedingsmiddelen zoals alcohol, cafeïne, suiker, bewerkte voedingsmiddelen, zuivel, rood vlees en gluten moesten worden vermeden.
Er werden verschillende microbiotamonsters afgenomen van de ontlasting, speeksel en wattenstaafjes van de binnenkant van de wang. Deze monsters werden verzameld op vier verschillende momenten tijdens het dieet, namelijk bij aanvang, na een eliminatiedieet voor interventie, onmiddellijk na sapinterventie en 14 dagen na de interventie.
Resultaten
Resultaten laten zien dat de speekselmicrobioom significant verschilde in reactie op het eliminatiedieet waarbij een significante reductie in Firmicutes en een significante toename in Proteobacteria werd waargenomen. Daarnaast zorgde de sapinterventiediëten voor een significante verandering in de speeksel- wangmicrobiota. Mogelijk als gevolg van hoge suiker- en lage vezelinname werd een relatieve overvloed van pro-inflammatoire bacteriële families waargenomen. Het sapinterventiedieet had geen invloed op de samenstelling van de darmmicrobiota. Echter bacteriële taxa die een verband hebben met darmpermeabiliteit, ontsteking en cognitieve achteruitgang waren relatief toegenomen.
Conclusie
De bevindingen van de studie laten zien dat kortdurende sapconsumptie een negatief effect kan hebben op de microbiota. Echter had de studie beperkingen, waaronder een kleine steekproefomvang en een korte dieet interventieperiode.
Door deze studie kan inzicht worden verkregen in het feit dat producten met meer vezels en een lager suikergehalte de prioriteit te geven volgens de onderzoekers.
Bron:
MDPI