Onderzoekers gaan pijnvrij apparaat ontwikkelen om mondkanker te detecteren

onderzoek - lab

De University of Sheffield gaat in samenwerking met Zilico Ltd een pijnvrije en niet-invasieve methode ontwikkelen die direct aantoont of een patiënt mondkanker heeft. Ze hebben van SBRI Healthcare £1 miljoen aan financiering gekregen om een functioneel prototype te ontwikkelen.

Toename in gevallen

Het aantal gevallen van mondkanker in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen 20 jaar met 135 procent toegenomen. Momenteel worden orale laesies visueel geïnspecteerd en gediagnosticeerd. Er zijn echter veel symptomen die niet door kanker veroorzaakt hoeven zijn. De enige definitieve diagnose kan worden gesteld door een biopsie van het weefsel.

EIS kan weefsel differentiëren

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat elektrische impedantiespectroscopie (EIS) normaal, prekankerachtig en kankerachtig weefsel kan differentiëren op basis van de elektrische eigenschappen. De wetenschappers gaan nu uitzoeken of EIS kan worden gebruikt voor het vaststellen van mondkanker.

Real-time diagnose

Het nieuwe apparaat zou patiënten in staat kunnen stellen real-time diagnose te ontvangen. Hierdoor wordt het aantal onnodige biopsieën verminderd, aldus de groep. Dit zou betere uitkomsten voor de patiënten op kunnen leveren en een kostenbesparing voor de National Health Service.

Klinische proeg

Er is al een proof-of-concept-onderzoek uitgevoerd met 47 patiënten. De onderzoekers hopen dat het prototype in de komende twaalf maanden kan worden ingezet tijdens een volledige klinische proef. Door gebruik te maken van modellen hopen de onderzoekers de eigenschappen van verschillende weefseltypes beter te begrijpen.

“Een EIS-apparaat voor de diagnose van vermoedelijke mondkanker heeft het potentieel om een belangrijke bijdrage te leveren aan de zorg […] van de ziekte, het snel wegnemen van de onzekerheid en angst voor mensen zonder kanker en het verbeteren van de REIS naar vroege behandeling voor mensen met kanker en prekankerachtige laesies,” aldus een van de onderzoekers.

Bron:
University of Sheffield

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z