Whitepaper van de FDI: tandheelkundige teams essentieel bij verminderen antibioticaresistentie

Whitepaper-van-de-FDI-tandheelkundige-teams-essentieel-bij-verminderen-antibioticaresistentie

De FDI World Dental Federation heeft een whitepaper gepubliceerd over de rol van tandheelkundige teams bij het reduceren van antibioticaresistentie. Directe aanleiding hiervoor is de World Health Organizations (WHO) World Antimicrobial Awareness Week welke op 24 november eindigde.

Steeds groter probleem

Wereldwijd is antibioticaresistentie een steeds groter probleem als gevolg van wijdverbreid misbruik. Hierdoor lopen patiënten risico op superbacteriën die moeilijk of zelfs niet meer te behandelen zijn met antibiotica. De WHO en FDI vinden dit een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid en willen door middel van deze speciale week het probleem onder de aandacht brengen.

Tandartsen spelen rol

Het witboek erkent dat tandartsen over de hele wereld een rol spelen bij dit probleem – zo’n 10% van het wereldwijde antibioticagebruik is afkomstig van tandartsen – en biedt een kader voor tandheelkundige teams die antibioticaresistentie willen aanpakken. Er wordt onder andere uitgelegd wat resistentie precies inhoudt, waarom het problematisch is en waarom het belangrijk is voor tandheelkundige teams.

Bewustzijn, voorkomen en behandelen

Tandartsen kunnen bij het voorkomen en behandelen van tandinfecties onderdeel uitmaken van de oplossing. Ook kunnen ze het bewustzijn vergroten en het gebruik van antibiotica optimaliseren door middel van antibioticabeheer. Dit is belangrijk, want bijwerkingen op antibiotica kunnen een ernstig risico vormen voor de patiëntveiligheid.

Niet één oplossing

Volgens de whitepaper is er niet een kant en klare oplossing om resistentie aan te pakken maar verschilt dit van land tot land en team tot team. In plaats daarvan bevat het witboek een online bibliotheek met bronnen over antibioticaresistentie en -beheer. Het bevat links naar wereldwijde bronnen als beleid van de WHO en FDI evenals nationale bronnen en richtlijnen.

Gratis online cursus

Tot slot worden de bronnen aangevuld met een Massive Open Online Course (MOOC) waarin zorgprofessionals kunnen leren over het belang van antibioticabeheer. De cursus is gratis en kan door iedereen worden gevolgd om meer te weten te komen over antibioticaresistentie en hoe de uitdaging kan worden aangegaan om patiënten te beschermen.

We zijn allemaal belangrijk

Het witboek concludeert dat iedereen een rol heeft om antibioticaresistentie te tackelen. Nationale tandheelkundige verenigingen zijn verantwoordelijk voor nationale actieplannen. Organisaties die tandheelkundige zorg verlenen zijn verantwoordelijk voor “het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor een passend beheer van patiënten”. En het belangrijkste:

“We zijn allemaal verantwoordelijk voor het gebruik van antibiotica alleen als dat nodig is.”

Bron:
FDI

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z