Bijeenkomst Journal Club team Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht – 10 juli 2020

Het doel van de Journal Club HU is om op informele wijze en in een veilige omgeving bijdragen aan de deskundigheidsbevordering en professionalisering van mondhygiënisten in Nederland.

Onderwerp: Onderzoek binnen het werkveld van de mondhygiënist

Spreker: Rianne Muhlenbaumer, docent Mondzorgkunde HU

Deel 1 van de presentatie

Onderzoek naar de rol van alfa-amylase in speeksel het bij het ontstaan van overgewicht

Overgewicht neemt in Nederland sterk toe en heeft gevolgen voor zowel individu als samenleving.
Het ontstaan van overgewicht hangt mede samen met specifieke biologische factoren. Mogelijk is het enzym alfa-amylase in speeksel een dergelijke factor. Er wordt verondersteld dat een hoge activiteit van dit enzym resulteert in een hogere afbraak van resistent zetmeel, een slecht verteerbaar type koolhydraat waarvan wordt aangenomen dat het grotendeels onverteerd het lichaam via de ontlasting verlaat.
Een hogere afbraak van deze koolhydraatbron impliceert een toename van de calorie-inname en kan op termijn resulteren in overgewicht, grotere vetmassa en hoger BMI. Concreet betekent dit dat bij gelijke inname van koolhydraten, mensen met een hoge alfa-amylase activiteit meer calorieën binnenkrijgen ten opzichte van mensen met een lage activiteit en daardoor een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van overgewicht.

In een pilotstudie onderzochten Rianne Muhlenbaumer en Eveline Kruse bij 50 gezonde volwassenen (18-30 jaar) de enzymactiviteit van alfa-amylase in speeksel in relatie tot de lichaamssamenstelling (gewicht, BMI en vetmassa), de leeftijd en het geslacht.

Het doel van deze studie was inzicht verkrijgen in de persoonsafhankelijke variatie in activiteit van het enzym alfa-amylase in speeksel, het identificeren van variabelen die van invloed zijn op de enzym activiteit en het onderzoeken van de correlaties tussen enzymactiviteit en de lichaamssamenstelling.

Deel 2 van de presentatie

Onderzoek door en voor mondhygiënisten

In deel 2 zal Rianne haar ervaringen met betrekking tot het opzetten, uitvoeren en beschrijven van deze studie plaatsen in een breder kader. Waar is Rianne bij dit onderzoek tegenaan gelopen? Wat zou ze met de kennis van nu anders doen? Wat is de toegevoegde waarde van het zelf opzetten en uitvoeren van onderzoek door en voor mondhygiënisten? Over welke competenties en vaardigheden moet je beschikken om zelfstandig onderzoek uit te kunnen voeren? Wat is het belang van toegepast onderzoek? Wat is de rol van hogescholen bij toegepast onderzoek?

Organisatie Journal Club
Voorzitter: Timea Parhonyi MSc
Gespreksleider: dr. Liesbeth Haverkort

Hebben we je kunnen enthousiasmeren? Wil jij meer leren over onderzoek binnen mondzorgkunde? Meld je dan aan door een mail te sturen naar: liesbeth.haverkort@hu.nl

Als vergaderen door de coronamaatregelen nog niet mogelijk is op de Hogeschool: Online via Teams. U ontvangt een link waarmee u kunt inloggen.

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z