Japan laat tandartsen monsters verzamelen voor coronavirustests

Het Ministerie van Volksgezondheid in Japan heeft besloten tandartsen in staat te stellen monsters te verzamelen van mensen waarvan wordt vermoed dat ze met het coronavirus zijn besmet. Hierdoor hopen ze meer tests uit te kunnen voeren.

Goedgekeurd door panel

Het plan werd zondag 26 april door een expertpanel goedgekeurd. Volgens bronnen zal het ministerie de lokale overheden informeren over de maatregel nadat de operationele details zijn uitgewerkt.

Test na buitenland en contact met virusdrager

De tests worden momenteel door middel van polymerasekettingreacties (PCR) op monsters uitgevoerd. De monsters worden uit de neusgaten en keel van patiënten verzameld. Iedereen die terugkeert uit het buitenland of die nauw contact heeft gehad met virusdragers moet volgens het Japanse beleid getest worden.

Verzamelen was medische handeling

Tot op heden werden de samples verzameld door artsen en ander medisch personeel op poliklinieken en bij speciale testfaciliteiten die zijn opgezet door regionale medische verenigingen. Tandartsen kwamen niet in aanmerking hiervoor aangezien het verzamelen door de artsenwet als een medische handeling werd beschouwd.

Momenteel te weinig tests per dag

Het aantal dagelijkse tests dat in Japan wordt uitgevoerd neemt toe tot bijna 9.000. Dit is echter nog veel minder dan de doelstelling van 20.000 die premier Shinzo Abe op 6 april beloofde. Mede hierdoor oordeelde het panel dat het absoluut noodzakelijk is om tandartsen die expertise hebben in het werken in de mond toe te staan monsters te verzamelen.

Tandartsen helpen werkdruk artsen verminderen

Zo denken ze hoofd te kunnen bieden aan de verwachte toename van de vraag naar testen te midden van de aanhoudende COVID-19-uitbraak. Daarnaast hoopt het ministerie dat de maatregel de werkdruk van de artsen zal verminderen.
Tandartsen die een relevante opleiding hebben gevolgd zullen gedurende een bepaalde periode monsters kunnen nemen van patiënten op speciale poliklinieken. De maatregelen zullen in werking blijven zolang de vraag naar testen blijft groeien, aldus bronnen.

Bron:
The japan times

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/